Marin Økologi

Marin Økologi

A-modul, Forår, 3 point, 15 ECTS

Målsætning

At give deltagerne kendskab til marine organismer og deres tilpasning til havets fysiske livsbetingelser samt til strukturer og processer i marine samfund. Endvidere formidles et kendskab til stoftransport og energistrømme i havet.

Indhold

I forelæsningerne gennemgås havets hydrografi samt marine organismers relation til saltholdighed, iltindhold og substratforhold. Organismernes fysiologiske, adfærds- og udbredelsesmæssige respons på disse miljøfaktorer behandles. Struktur og dynamik i benthiske og pelagiske samfund fra dybhavet til de kystnære områder gennemgås. Herunder behandles betydningen af biotiske processer som larvesettling, predation, konkurrence og parasitisme for den tidsmæssige variation i benthiske invertebratpopulationer. Desuden behandles udvalgte marine organismers "life history" i relation til det miljø, de lever i. Fiskeøkologi og fiskeribiologi får også en særskilt behandling. Koblingen mellem den pelagiske primærproduktion og den benthiske konsumption behandles i relation til havets kulstofkredsløb og energistrømme. Desuden vurderes effekten af eutrofiering for den benthiske fauna i tid og rum.

I forbindelse med forelæsningerne afholdes kollokvier, hvor deltagerne gennemgår udvalgte artikler til supplement af lærebogsstoffet. Ved øvelser og feltkursus gives deltagerne et indgående kendskab til udførelsen af eksperimentelt marinbiologisk arbejde.

Form og omfang

4 F i 10 uger.

4 K/LØ i 10 uger.

1 week-end ekskursion.

Feltkursus (max. 10 dage).

Obl. program

Deltagelse i feltkursus, LØ og ekskursionen. LØ afsluttes med aflevering af skriftlig rapport.

Det understreges, at kurset kun er pointgivende, når feltkurset er gennemført.

Lærebøger

Levinton, J. S. (1995): "Marine Biology". Lund-Hansen et al. (1994):"Basisbog i fysisk-biologisk oceanografi".

Desuden noter til laboratorieøvelser, kollokvier og forelæsninger.

Lærere

Kurt Thomas Jensen, Thomas Cedhagen, Kim N. Mouritsen

Eksamen

4-timer skriftlig prøve uden hjælpemidler. Bedømmelse efter 13-skalaen under medvirken af ekstern censor.