Fysik 2A

Fysik 2A



Indhold

Kurset giver en introduktion til klassisk elektromagnetisme og -dynamik samt til kvantemekanik.



I el-læredelen diskuteres elektriske og magnetiske felter, som de tager sig ud i vakuum såvel som i materialer, og induktion. Dette leder frem til en opstilling af de fundamentale Maxwell-ligninger. Som påvist teoretisk og senere eksperimentelt allerede i forrige århundrede, så indeholder disse ligninger mulighed for elektromagnetiske bølger og udsendelse af stråling.



Kvantemekanik erstatter den klassiske mekanik (Fysik 1A) for bevægelse på mikroskopisk plan, nærmere bestemt atomart plan. Kvantemekanikken er dermed en hovedhjørnesten i teoribygningen for alle fysikkens hovedområder samt for moderne kemi.



Efter en forholdsvis kort indledende diskussion om motivationen for en kvanteteori præsenteres de grundlæggende ingredienser i en kvantemekanisk beskrivelse af et fysisk system: bølgefunktionen, Schrödingers ligning, repræsentationen af målelige størrelser og fortolkningsregler. Simple endimensionale problemstillinger studeres, inklusive potentialbrønd og -barriere og den harmoniske oscillator. Der afsluttes med beskrivelse af bevægelse i tre dimensioner med henblik på centralfeltsproblemer, impulsmoment og brintatomets struktur.



Lærebøger

H. D. Young and R.A. Freedman: University Physics, Extended version 9.ed. Addison - Wesley 1996. Desuden yderligere en kvantemekanikbog, som ikke er afklaret.





Undervisningsform

3 timers forelæsninger og 4 timers teoretiske øvelser om ugen i efterårssemestret.



Evaluering

En fire-timers skriftlig prøve.



Bemanding

Allan Sørensen.



Belastning

2 point.