Jordens materialer og processer

Jordens Materialer og Processer

Jordens Materialer og Processer

Målsætning


At give den studerende et grundlæggende kendskab til Jorden som system med særlig vægt på den faste jords processer og materialer.


Indhold


I Jorden som Fysisk System introduceres den faste jordklode, det strømmende vand, oceanerne og atmosfæren som fysiske systemer med indre dynamik oggensidig vekselvirkning.


I Endogen Geologi og øvelser i Krystallografi, Mineralogi og Petrografi behandles mineraler og deres krystallografiske opbygning, de almindeligstforekommende faste bjergarter, samt de væsentligste bjergartsdannende processer. Der gives en oversigt over de processer og pladetektoniske bevægelser iJorden, som resulterer i oceanbundsspredning og bjergkædedannelse.


I Exogene Processer og Sedimentologi gennemgås de geologiske omstændigheder, der virker ved eller nær jordoverfladen. Herunder behandles sedimentersopståen gennem indvirkning af forvitringsprocesser samt transport og aflejringsprocesser i forskellige miljøer. Emner omfatter endvidere en gennemgang af devigtigste sedimenttypers sammensætning og egenskaber.


Undervisningsform og omfang


Jorden som Fysisk System: 2f/uge alternerer med 2ø/uge.


Endogen Geologi: 2f/uge.


Krystallografi, Mineralogi og Petrografi: 2ø/uge.


Exogene Processer og Sedimentologi: 3f/uge.


Ekskursioner:


En dags ekskursion til Djurslands østkyst.


I andet semester: En 3-dags ekskursion til Bornholm og Østsjælland, samt en 1-dags ekskursion til Djursland og Randersegnen.


Eksamensform


Krystallografi, Mineralogi og Petrografi afsluttes med en skriftlig 2-timersprøve (bestået/ikke-bestået) sammen med studerende på kurset Geologi 1. Denresterende del eksamineres som en skriftlig afløsningsopgave med emner, der fordeles efter lodtrækning. Bedømmelse bestået/ikke bestået under medvirken afekstern censor.


Belastning


2 point