Foraminifer-systematik, -Strategrafi og -økologi

FORAMINIFERSYSTEMATIK, -STRATIGRAFI OG -ØKOLOGI

4 points

Målsætning:
At give den studerende kendskab til og forståelse for systematiske, økologiske, palæoøkologiske og stratigrafiske metoder inden for mikropalæontologi (foraminiferer).
Kurset henvender sig til alle studerende inden for maringeologi med speciale i mikropalæontologi, men alle interesserede 2. dels studerende kan deltage.

Indhold:
Der gives en omfattende gennemgang af foraminiferernes systematik. I forbindelse hermed behandles også foraminiferernes livscyklus, og der gives en generel gennemgang af principper og problemer i zoologisk systematik og taxonomi. Foraminiferernes stratigrafiske udbredelse og anvendelse behandles. Fossilt foraminifer-materiale gennemgås ved tilhørende øvelser.
Foraminiferernes økologi og den palæoøkologiske anvendelse behandles, dels generelt og dels ved hjælp af en gennemgang af udvalgt speciallitteratur. Fossilt materiale gennemarbejdes ved tilhørende øvelser. Eksempler fra den kvartære stratigrafi i NV Europa og Nordsøen indgår. I tilknytning til undervisningen afholdes et obligatorisk felt- og laboratoriekursus med hovedvægt på Vendsyssels kvartære foraminifer-stratigrafi. Kurset består dels af indsamling af materiale, dels af laboratoriearbejde, bestemmelse af fossiler og kvantitative analyser samt en række forelæsninger. Kurset afsluttes med en intern prøve.

Undervisningsform og omfang:
1. Systematik og stratigrafi: 2f/uge og 2ø/uge i et semester (forår).
2. Økologi og palæoøkologi: 2f/uge og 2ø/uge i et semester (efterår).
3. Felt- og laboratoriekursus: 10 dage (efterår).

Obl. program:
Alle øvelser og seminarer samt felt- og laboratoriekurset.

Forudsætning:
Bacheloreksamen med mikropalæontologi, - eller tilsvarende baggrund.

Eksamensform:
En skriftlig 4-timers prøve og 1 mundtlig eksamination. Bedømmelse efter 13-skalaen under medvirken af censor.