Videregående Dynamisk Geomorfologi - Vindprocesser/mikrometeorologi

Videregående Dynamisk Geomorfologi - Vindprocesser/mikrometeorologi 

C-modul, E2003 (1 & 2 Kvarter), 2 point, 10 ECTS


Målsætning: 
At give en videregående indføring i aeolisk dynamik og den tilhørende baggrund i grænselagsmeteorologi og strømningsdynamik. Større faglige problemstillinger skal kunne analyseres og vurderes under anvendelse af standard metoder.


Indhold: 
Indledningsvis gives en solid indføring i det atmosfæriske grænselag. Strømningsforhold, herunder grundlæggende turbulensteori og fysiske love for det overfladenære grænselag (constant flux layer) under varierende termiske forhold gennemgås. Stratificeringen diskuteres i relation til Monin-Obukhov's similaritetsteori og endelig diskuteres beregning og modellering af turbulent transport af  impuls, varme og vanddamp over forskellige terræntyper.

      I kursets andel del gennemgås de dynamiske forhold i saltationslaget, herunder transportformler og partikeldynamik. Endvidere fokuseres på strømningsdynamik over 2- og 3-dimensionalt terræn, specielt med henblik på en diskussion af interaktion mellem strømning og sedimenttransport for de klassiske klitformer: barkhan, longitudinal og transversal klit. Endelig omtales geometri for og effekt af forskellige typer læhegn.

Form og omfang: 
4 f/ø uge i et semester. 

Forudsætninger:
1. del.

Litteratur:
Oplyses ved kursusstart.

Eksamen:
Afløsningsopgave. Bedømmelse efter 13-skala under medvirken af ekstern censor.

Lærere:
Keld Rømer Rasmussen