Kvantemekanik N

Kvantemekanik N

Formål

Formålet er anvende den kvantemekaniske beskrivelse, der gives i kurset "Indledende Kvantemekanik N", til at studere diverse fysiske problemer. Dette kursus udgør sammen med kurset "Indledende Kvantemekanik N" en helhed.

Indhold

Først gennemgås den en-dimensionale harmoniske oscillator og tunneleffekten beskrives. Dernæst behandles brintatomet kvantemekanisk, og herunder klarlægges udvalgsregler. Næste punkt er mange-elektron atomer, hvor elektronens spin og udelukkelsesprincippet introduceres, og på denne baggrund forklares det periodiske system. Sidste emne er den kvantemekaniske beskrivelse af molekylære bånd med hovedvægten lagt på brintmolekylionen samt det neutrale brintmolekyle.  Desuden omtales kvantiseringen af rotationsenergier og vibrationsenergier i molekyler.

Lærebog

Er endnu ikke bestemt

Undervisningsform

Der afholdes tre timers forelæsning og fire timers teoretiske øvelser hver uge.

Evaluering

Dette kursus evalueres sammen med kurset "Indledende Kvantemekanik N". Der afholdes en fire-timers skriftlig prøve kombineret med 5 obligatoriske afleveringsopgaver i løbet af de to kvarterer. De obligatoriske opgaver bedømmes med karakter, og i den samlede bedømmelse vægter den afsluttende skriftlige prøve 2/3, mens de obligatoriske opgaver tilsammen vægter 1/3. Intern censur og bedømmelse efter 13-skalaen

Bemanding

Brian Bech Nielsen

Belastning

5 ECTS

Kvarter

2. kvarter E2003