Planter

Planter

Grundkursus, 1. og 2. kvarter, 2 point, 10 ECTS

 

Formål

Målet med kurset er at give deltagerne et grundlæggende kendskab til de grønne landplanters (kormofytter) bygning, funktion og forplantning. Planters organisationstrin (oprindelige og avancerede bygningstræk) gennemgås detaljeret m.h.t. cellestruktur, plantevæv, organografi samt reproduktionsbiologi. Kurset har desuden til formål at give en indføring i identifikation af planter og give den studerende et overblik over floraen i nogle vigtige naturtyper.

 

Indhold

Kurset omhandler mosser, karsporeplanter og frøplanter. Ved forelæsninger og laboratorieøvelser gennemgås opbygningen af planteceller, plantevæv og planteorganer, endvidere beskrives de reproduktionsbiologiske forløb hos de vigtigste grupper af planter. Der bliver lagt vægt på sammenhænge mellem struktur og funktion, samt samspillet mellem planternes opbygning og det omgivende miljø. De vigtigste plantegrupper bliver belyst med udvalgte eksempler, der gennemgås detaljeret. I forårssemesteret holdes laboratorieøvelser i plantebestemmelse som optakt til feltkursus. Feltkursus i botanisk formkendskab afholdes i den efterfølgende sommer. Formålet er at give et kendskab til de almindelige arter af højere planter i den danske flora, især de arter, der er karakteristiske for de vigtigste naturtyper i kursusområdet. Kursus foregår som ekskursioner til en række lokaliteter og efterfølgende bearbejdelse af de indsamlede resultater.

 

Form og omfang

2F + 4LØ pr. uge i 1. + 2. kvarter.

Ekskursion: 1 x 8 timer i 1. kvarter.

 

Plantebestemmelse: 2 LØ pr. uge i 7 uger i 4. kvarter

Ekskursion: 1 x 8 timer (4. kvarter).

 

6 døgns feltkursus (sommer) i uge 26 og 27. Se kursusbeskrivelse under Feltkurser.

 

Obligatorisk program

Alle øvelser og feltkursus.

 

Lærebøger

Relevante afsnit af: Raven, P.H., Evert, R.F. & Eichhorn, S.E.: Biology of Plants. Freeman & Co., New York 1999.

B. Øllgaard: Kormofytter, 11. udgave, 2003.

K. Hansen (red.): Dansk Feltflora. Gyldendal.

 

Lærer

Benjamin Øllgaard.

 

Eksamen

4 timers skriftlig eksamen uden hjælpemidler. Bedømmes efter 13-skalaen under medvirken af ekstern censor. Eksamen afholdes efter 2. kvarter.