Indledende organisk kemi N

Indledende organisk kemi N

Målsætning:

Kursets formål er at give de studerende et overblik over en række karakteristiske organiske stofklasser, deres reaktioner og relationer til bio- og nanovidenskab.

Fagligt indhold:

Den organiske kemi vil blive gennemgået, herunder vil nomenklatur, funktionelle grupper, stereokemi, og udvalgte emner af nano-relevans blive behandlet. Endvidere vil mekanismerne for vigtige organiske reak-tioner blive beskrevet. Der suppleres undervejs med korte forløb til forklaring af basale kemiske begreber, som kemisk binding, ligevægte, kemisk termodynamik, reaktionskinetik mm. Ved laboratorieøvelserne indøves en række basale laboratorieteknikker til syntese af organiske forbindelser, samt oprensning og analyse af syntese-produkterne. Øvelserne vil så vidt muligt tage udgangspunkt i de reaktioner, der er behandlet teoretisk.

Lærebøger:

John McMurry ”Fundamentals of Organic Chemistry” 5th ed, 2003, Brooks/Cole
Supplerende noter
Noter til laboratoriedelen

Forudsætninger:

Kemi og fysik på gymnasialt B-niveau.

Undervisningsform:

3 forelæsninger om ugen afholdes sammen med Kemi 12. Der er 3 timers holdundervisning om ugen, hvor der veksles mellem opgaveregning individuelt og i grupper, computerøvelser, oplæg af de studerende og uddybende gennemgang af teori. Derudover er der laboratorieøvelser 1 gang om ugen i 4 timer de første 11 uger. Der afleveres journal over øvelserne, ligesom der vil være afleveringsopgaver i tilknytning til teoridelen.
I de sidste 3 uger af semestret bruges laboratorietimerne i forbindelse med det selvstændige nano-projekt, som involverer aspekter af kemi, fysik og/eller biologi.

Evaluering:

4-timers skriftlig prøve med alle hjælpemidler. Bedømmes efter 13-skalaen med ekstern censur. Godkendelse af laboratorieøvelserne er en forudsætning for at kunne indstille sig til eksamen.

Bemanding:

Forelæsninger: Kim Daasbjerg.
Holdundervisning: Birgit Schiøtt.
Eksperimentelle øvelser: Kurt Vesterager Gothelf.

Belastning:

10 ECTS.

Varighed:

Kurset forløber over èt semester og udbydes første gang i foråret 2003.

Bemærkninger:

Kurset er forbeholdt studerende på nano-linien.