Studieportaler

Praktisk

Første dag

Du kan se programmet for introdagene under fanen "Introdage og hyttetur". Den første dag i introugen er der nogle ting du skal medbringe. Det er som følger:

Papir, blyant, kontanter og dankort, rygsæk til indkøbte bøger, stor madpakke eller penge til kantinens udmærkede udvalg. Du får ikke brug for din egen computer i introdagene så undgå at medbringe denne.

Den første dag får du udleveret et skema, der udover førnævnte arrangementer fortæller, hvor du skal være, og hvad du skal lave i introdagene. Alt dette foretager du dig sammen med dit hold, så I kan lære hinanden at kende.

Du skal regne med programlagte aktiviteter på universitetet hver dag til klokken 15-16 stykker (fredag til ca. 19). Derudover vil der være diverse aftenarrangementer med dit hold. Lørdag aften er der GALLA, hvor vi sammen runder rusugen af med et brag af en fest. Vi tilråder derfor, at du ikke lægger andre planer for dagene.

Det er desværre ikke muligt for tutorforeningen økonomisk at dække alle arrangementer 100 %. Det betyder, at vi er nødsaget til at indkræve en ved tilmelding til gallafesten. Der vil desuden være mulighed for køb af sandwiches til S.T.R.I.P. (Social tur rundt i parken).

Der kan desuden blive solgt noter og øvelsesvejledninger til forelæsningerne, så det er nødvendigt, at du har kontanter – også til køb af mad og drikke, hvis du ikke hører til madpakketypen. Du kan dog betale med dankort i Stakbogladen, når du skal indkøbe bøger. Derudover har kantinerne på kemi og matematik dankortautomater.

Så er der kun tilbage at ønske Jer alle nogle gode dage, og vi glæder os til at se dig!

Gode råd

Din nye uniform

Det er et must at anskaffe sig en kittel som studerende på din uddannelse. Oftest vil der være forskellige fagforeninger eller forsikringsselskaber (bl.a. IDA og Magistrene), som tilbyder en gratis kittel ved indmeldelse - hold øje med dette i introdagene. Det kan også være, at du kender en, der ikke længere bruger sin kittel, eller en, som har et job, hvor han/hun kan skaffe en kittel til dig. Den må bare ikke være gul, da dette betyder, at der arbejdes med biologisk aktivt materiale.

Bolig

Først og fremmest skal du som ny studerende have styr på de mest basale ting såsom tag over hovedet. Har du derfor ikke helt afklarede forhold omkring din egen boligsituation, er det ved at være på tide, at der sker noget. Kontakt derfor i første omgang Kollegiekontoret og hør, om de kan hjælpe dig. Bliver problemet på et tidspunkt akut, kan du eventuelt tage rundt på de forskellige kollegier og sætte opslag op om, at du ønsker fremleje af et værelse. Tilbage er der blot at krydse fingre og håbe, at en ældre studerende forbarmer sig over dig. 

Geografi

Hvis du derimod har/får bolig, er der andre ting, som du umiddelbart bør skrive dig bag øret. Få derfor styr på geografien, så du kan svare på spørgsmål som: Hvor er jeg? Hvor er universitetet? Og hvordan kommer jeg derhen? Her bliver rejseplanen og Google Maps dine bedste venner i introdagene. Derudover kan det anbefales at hente app'en AU Find, som guider dig til den rigtige bygning i uniparken ved blot at indtaste bygningsnummeret.

Forsikringer

Det anbefales kraftigt, at du kontakter et forsikringsselskab og anskaffer dig en ansvars- og ulykkesforsikring. Hvis du skulle komme ud for et uheld på universitetet og forårsager skade på dig selv, er den eneste mulighed for erstatning din egen ulykkesforsikring. Ligeledes er ansvarsforsikringen god at have ved hånden, hvis du kommer til at ødelægge en af de mange maskiner i laboratorierne. Nu du alligevel er i gang med at undersøge forsikringsmarkedet, vil det være en god idé at prøve at få en god indbo- og cykelforsikring uden alt for høj selvrisiko. Det kan være smart at undersøge forsikringsmuligheder hos fagforeninger som f.eks. IDA og Magistrene. Disse er ofte den billigste løsning. 

Bøger

Vi vil gerne understrege, at du ikke skal gå ud og købe de bøger, som du tror, at du skal bruge. Listen over pensumberørte bøger ændres fra år til år - sommetider op til flere gange om året, så her kan din tutor også være behjælpelig med oplysninger om de bøger, som du skal bruge, men ikke før efter studiestarten.

For en slunken pengepung er der også mulighed for at spare penge, hvis du er interesseret i at købe brugte bøger. Vi anbefaler at melde jer ind i facebook-gruppen Brugte Bøger AU Science and Technology, hvor ældre studerende jævnligt sætter deres brugte bøger til salg. Yderligere er det også muligt at købe brugte bøger på nettet, se f.eks. www.pensum.dk

Økonomi

Husk at søge SU. Dette gøres online på minSU (www.su.dk).

SU-kontoret ligger på Frederik Nielsens Vej 5, 8000 Århus C, og står for tildeling af SU-støtte til de studerende på Styrelsen for Statens Uddannelsesstøttes vegne. På SU-kontoret kan studerende få information og vejledning om deres muligheder, rettigheder og pligter i forbindelse med ansøgning om og modtagelse af SU.

Bor du uden for byen, og skal du med bus eller tog, er det muligt at få transportrabat med et ungdomskort - læs mere på www.ungdomskort.dk

Boligsøgning

Som kommende studerende i Aarhus er det vigtigt at gøre sig klart, at boliger dimensioneret til en SU ikke hænger på træerne. Til 30.000 unge mennesker under uddannelse kan byen således kun tilbyde 7200 kollegieværelser og ungdomsboliger! Køen til kollegie- og ungdomsboliger er lang, og ventetiden på at få tildelt en bolig ligeså. Jo længere væk fra centrum – jo kortere ventetid.

Hvis man ikke har fået søgt bolig i ordentlig tid, og derfor står uden noget, kan man søge boliggaranti ved ungdomsboligaarhus.dk. De sørger for, at man får tildelt en bolig hurtigst muligt – dog kan man ikke tillade sig at være kræsen.

Kollegium

At bo på kollegium er noget man som ny studerende bør overveje, da det er en god måde at lære nye mennesker at kende, der ikke lige studerer det samme som en selv. Udover ungdomsboligaarhus.dk, er der selvstændige kollegier, hvor man kan søge, såsom Parkkollegierne og Otto Mønsteds kollegium.

Ungdomsbolig

Et glimrende og ofte overset alternativ til kollegieværelset er ungdomsboligen. I modsætning til kollegieværelset, er en ungdomsbolig en egentlig lejlighed med eget bad og toilet, hvorfra det sociale aspekt ikke helt antager kollegiedimensioner. Til gengæld har man lidt mere privatliv. Søges på ungdomsboligaarhus.dk.

Det private boligmarked

Aarhus er som sagt en by med for få billige boliger, hvorfor man som boligsøgende på det private marked ofte er tvunget til at acceptere udlejeres betingelser. Således betaler mange arme nye studerende hvert år i september og oktober indtil flere tusind kroner for noget, der mest af alt ligner en fængselscelle i udkanten af Aarhus.

Skræmmehistorierne er således mangfoldige, men det bør ikke afholde nogen fra at søge hos private. Sørger man blot for ordnede forhold fra starten, dvs. lejekontrakt på skrift osv., skulle man være ganske godt garderet mod overraskelser.

Hvis man alligevel skulle være så uheldig at få problemer med sin udlejer, kan man søge hjælp ved Lejernes LO i Aarhus. De står klar til at rådgive om hvilke rettigheder, man har som lejer. (www.lejerneslo.dk/aarhus)

Når man har været så heldig at finde et sted at bo, er det rart at kunne spare lidt penge, da SU’en ikke altid rækker til sidst på måneden. Her er boligstøtte en rigtig god ide. Det afhænger af indkomst og boligareal, hvor meget støtte man kan få. Dette søges på borger.dk.

Sidst men ikke mindst - husk at flytte din adresse! Dette kan gøres på dit lokale posthus, www.postdanmark.dk eller www.borger.dk.

Ordbog

På universitet er der nogle ord, du bør lære. Derfor giver vi her en lille ordbog med nogle vigtige nye termer. 

Gammelt ord

Nyt ord

Frikvarter

Pause/akademisk kvarter

Lærer

Forelæser

Skole

Uni

At lave lektier

At læse

Klasse

Hold

Klassekammerater

Medstuderende

Klasselokale

Kollokvium

Nørder

Medstuderende

Matematik

Calculus

Lokale

Auditorium

Lærebog

Bibel

At bunde en bajer

Feng Shui

Pedel

En blå mand

Superhelt

Tutor

Sproglig

Humanist

1. års studerende

Rus (ja det er dig!)

 

Forkortelse

Forklaring

Teoretiske øvelser

Laboratorieøvelser

MoGenS

Molekylærbiologi og genetiks studenterråd

FS

Feng Shui

MMF

Molekylær Medicinsk Forening

TK

Tågekammeret

MFSR

Mat/Fys Studenterråd

Århus sæt

Ceres top og Arnbitter