User Experience Designer hos FirstAgenda

En typisk arbejdsdag

Som UX designer er ens dag IKKE ens. Lige nu analyserer jeg vores interfaces og stiller dem op imod mere moderne designs, trends, og indsigter for at identificere problemer. Og så laver jeg nogle nye skærme, der fungerer lidt bedre. Forhåbentligt er det noget, jeg kommer til at fortsætte med i tæt dialog med vores udviklere og marketing, så tingene ikke bare ser nice ud, men også giver mening ift. deres og generelt virksomhedens interesser.

Mine arbejdsopgaver

Tre konkrete opgaver

  • Forbedre vores allerede eksisterende løsninger
  • Designe og prototype nye løsninger igennem Sketch
  • Teste designs af på brugere

Den fedeste arbejdsopgave 

Jeg har kun været her i tre uger, men har allerede haft to spændende projekter. Jeg er arbejdspladsens første UX designer, så vi tænkte det gav god mening at lave en fremlæggelse for arbejdspladsen ift. hvad UX design er, og hvordan det skal tænkes ind i virksomheden, og hvilke kompetencer jeg har. Fremlæggelsen blev taget rigtigt godt både på ledelses- og medarbejderniveau. Og mit første projekt, hvor jeg lavede et nyt koncept til on-boarding flowet i vores online produkter, blev også taget ret godt imod.

Min vej fra studie til job

Da jeg startede på Digital Design, der syntes jeg, at jeg havde et godt fundament i UX og design. Så jeg lavede et CV og en ansøgning og fyrede den afsted til et design-bureau. Og de skrev venligt tilbage, at de ikke kunne se, hvorfor mine kompetencer var relevante hos dem. Efter det her gik det op for mig, at det kan godt være, at jeg synes jeg er dygtig til det jeg laver, men jeg mangler noget, der gør det lettere for arbejdsgivere at forstå og forholde sig til mine kompetencer ift. deres virksomhed og mål. Derfor dedikerede jeg mig fuldtid i at skabe den profil, jeg vidste at jeg ville have under uddannelsen.
 
Det inkluderede deltagelse i forskellige udvalgte case competitions og hackathons, som inkluderer Carat Case Competition, AU Challenge, AUHack 2017 og 2018. Udover at lave en design-profil, så søgte jeg generelt også bare mere erfaring og fornemmelse af ansvar, så jeg har været formand i vores studenterorganisation ODDS, næstformand i studienævnet for IKK, og næstformand i uddannelsesnævnet, dirigent i Studenterrådet. For mig handlede det om at få så meget erfaring så muligt i min fleksible studietid. Der var næsten ikke noget jeg sagde “nej” til. Aftens-events i KBH, online design kurser, events om design igennem Prosa, og jeg ved ikke hvad. Jeg endte også med at lave arbejde for Clement Kjærsgaard. Det var ikke alt, der interesserede mig eller var brugbart, men så blev jeg mere afklaret ift. mine interesser og kompetencer jeg ville søge.
 
Heldigvis gav min dedikation pote, og jeg kom ind hos Designit som praktikant, studentermedhjælper, og senere dannede vi et specialesamarbejde. Det er et ret velkendt bureau inden for design-verdenen med sindssygt dygtige medarbejdere. Og under specialeskrivningen fik jeg så et opkald fra den virksomhed jeg arbejder hos nu. Og bum, så er vi her.

Det overraskede mig i overgangen fra studie til job

Som studerende brugte jeg hvad der ofte føltes som hele dagen på at være studerende. Hvorimod nu forventes at jeg arbejder 37 timer om ugen, og ikke mere

Min faglighed i spil 

Det er vigtigt at kunne forstå, at det design man producerer, er resultatet af nogle valg taget under en proces, som er formet af nogle begrænsninger og rammer. Hvis man så vil ændre design-outcomet, så skal man kunne forstå og identificere de valg, processer, begrænsninger, og rammer og justere dem, så man kan rette hen imod det design-outcome man ønsker. Og det kan man ikke kun med erfaring, men med analytiske evner, teori og refleksion som man får gennem uddannelse. Det handler om at kombinere det faglige med det praktiske.

Et godt arbejdsliv er

Det gode arbejdsliv for mig, handler om, at der skal være plads til at fordybe sig engang imellem i sjove og udfordrende opgaver.

Som en UX designer, så handler det ikke kun om at designe en løsning til et problem, men også at opdage hvilken løsning, der løser problemet bedst. Hvis jeg kan få tid til at komme tættere på problemet og få lov til at snuse lidt til, hvordan andre har løst samme eller lignende problemer, så kommer jeg tættere på at kunne producere løsninger, der kan løse problemet endnu bedre.

Det er ikke rigtigt muligt at dedikere sig på den måde til alle aspekter af et produkt, og det synes jeg heller ikke, at man skal, men for mig er et godt arbejdsliv, at der er plads til at grave sig ned engang imellem og opdage fede måder, at gøre produktet endnu bedre.

I fremtiden drømmer jeg om 

Min drøm er og har altid været at arbejde sammen med kollegaer, der brænder for at lave de fedeste produkter og der forstår hvad det kræver at lave det produkt. Og vi skal være under en ledelse, der har tiltro til vores arbejdsproces og giver os de ressourcer, vi har behov for at lave det næste som brugere elsker. Det er min drøm.

Et godt råd

Som studerende, så har man et andet mulighedsrum, end når man er færdiguddannet og i arbejde. Forstå det her mulighedsrum, og så gå ud og spadser frit i rummet. Mød nye mennesker. Prøv ting af. Lav en masse fejl, og få nogle gode og sjove erfaringer. Måske endda nogle relationer.

Artiklen er fra september 2018

Caglar Araz

  • Bachelor i Engelsk og kandidat i Digital Design

  • Dimitteret i 2018

  • User Experience Designer hos FirstAgenda

  • Find Caglar på LinkedIn