Music Supervisor & Licensing Coordinator ved Upright Music ApS

En typisk arbejdsdag

En arbejdsdag kan være meget forskellig. Hver uge starter med et Monday brief, hvor vi fortæller nogle højdepunkter fra den foregående uge samt planer, vi har for den kommende uge. Herefter har jeg ofte musik lineups, der skal laves og sendes ud, og jeg har også en liste af kunder, der skal ringes op. Det kan også være, at jeg har et møde med en kunde ude i byen. Vores kunder kommer fra en verden, hvor man arbejder med ekstremt korte deadlines i travle arbejdsmiljøer, og vi skal selvfølgelig kunne arbejde med dem i deres virkelighed. Derfor kan en dag hurtigt ændre karakter, så de arbejdsopgaver, man havde regnet med at skulle lave, må træde i baggrunden for mere presserende ting. Så det er rigtig vigtigt at være omstillingsparat og kunne have mange bolde i luften på én gang.

I løbet af en arbejdsuge har vi desuden nogle faste elementer, som vi deltager i. Det er bl.a. Music Time, hvor vi taler om musikken; vi diskuterer, hvordan vi kategoriserer den, vi taler om cases, hvor musikken fungerer rigtig godt, og vi arbejder med at finde musik til konkrete cases, hvor vi bagefter drøfter de enkeltes valg og giver feedback. 

Mine arbejdsopgaver

  • Music Supervision: En af kerneydelserne i Upright Music er vores music supervision, og også én af de ting, der adskiller os fra vores konkurrenter. Det foregår oftest sådan, at vi får et brief fra en kunde, om en produktion, hvor de mangler musik til. Kunden beskriver bl.a. produktionen, hvilken type musik, de har som reference, og hvornår de har deadline. Jeg samler en mappe med musik fra vores repertoire ud fra briefet (et såkaldt lineup).
  • Music Tagging: Vi arbejder meget med at optimere vores søgning efter musik i vores database. Derfor skal man som music supervisor lytte til en masse forskelligt musik fra vores repertoire og forsøge at kategorisere den efter genrer, stikord og stemninger. Det er en rigtig vigtig del af vores arbejde, som er med til at forbedre vores fælles forståelse for den musik, vi arbejder med.
  • Pitch calls: Vi forsøger at være i tæt kontakt med vores kunder og hele tiden være opsøgende i forhold til potentielt nye kunder. Det er vigtigt at have en finger på pulsen i tv-, film- og reklamebranchen, og bevare de gode relationer til vores kunder og samarbejdspartnere.

Min fedeste arbejdsopgave

Det er super fedt, når man lige rammer plet og finder det helt rigtige track til en stor produktion. Det giver lige én et kick og et ekstra selvtillidsboost, når man bare mærker, at den sad lige i skabet.

Min vej fra studie til job

Som studerende havde jeg gang i mange forskellige ting. Jeg var på udlandsophold i Berlin, jeg var tutor for nye studerende, og studerende der ville på udlandsophold, og jeg har arbejdet som studentermedhjælper på Dekansekretariatet for Arts. Men jeg fik især meget erfaring, da jeg arbejdede med formidling og marketing i praktik for Den Jyske Opera, og da jeg arbejdede som kommunikationsmedarbejder hos music branding firmaet Knowtheirname. Begge steder lærte jeg rigtig meget om de brancher, jeg var interesseret i at arbejde i efterfølgende. Jeg var lidt splittet mellem de kommunale og regionale kulturudviklingsprojekter og den private musikbranche.

Efter aflevering af mit speciale var jeg 2 mdr. i virksomhedspraktik som kommunikationsmedarbejder hos Knowtheirname, før jeg fik tilbudt en løntilskudsstilling som projektkoordinator i 1,5 år for et stort børnekulturprojekt i Østjylland. Jeg fik en masse erfaringer med projektledelse, nogle af dem fik jeg også på den hårde måde, men jeg udviklede mig enormt meget i det 1,5 år, og jeg lærte en masse om, hvordan det er at arbejde i den branche. Lige før projektet sluttede var jeg så heldig at få mit nuværende job, hvor jeg skulle flytte fra Århus til København, og nu er jeg så hos Upright Music og lærer en masse om den branche. 

Det overraskede mig i overgangen fra studie til job

Jeg tror, at det, der overraskede mig mest, var oplevelsen af, hvor meget jeg egentlig kan i kraft af min uddannelse. Som studerende kan man nogle gange godt få fornemmelsen af, at man ikke rigtig kan noget særligt, fordi alle omkring én kan det samme. Så hvad særligt er der ved det? Da jeg kom ud i mit første job efter endt uddannelse, fik jeg oplevelsen af at have en masse værktøjer med, som andre uden samme uddannelse ikke havde. Ting, som jeg før havde taget for givet, var pludselig yderst brugbare værktøjer, som gjorde mig til en vigtig medarbejder. Det var en fed følelse.

Min faglighed i spil

I mit nuværende job bruger jeg min uddannelse helt praktisk, når jeg sætter musik til levende billeder. På musikvidenskab blev jeg undervist i musik og lyds funktionsmåde og udtrykspotentiale, når det optræder integreret i fx tv, reklamer og film, og vi arbejdede bl.a. praktisk med at sætte ny musik til en scene i en film eller en titelsekvens til en tv-serie. Herover bruger jeg selvfølgelig også min viden om forskellige musikgenrer, men jeg har også haft glæde af min medievidenskabelige forståelse af kommunikation, medier og produktion af tv, film m.m.

Et godt arbejdsliv er

For mig er et godt arbejdsliv dét at være glad for at gå på arbejde hver dag, have nogle søde og gode kolleger som man kommer godt ud af det, og rent fagligt at føle sig succesfuld, men også hele tiden blive udfordret og lære nyt.

I fremtiden drømmer jeg om

Lige nu drømmer jeg om at blive endnu bedre til mit job. Music Supervision er en disciplin, som tager mange år at blive rigtig god til, og jeg har stadig meget at lære her et år inde i ansættelsen. Men jeg suger til mig fra mine kollegers store erfaring, jeg lærer hele tiden nyt, og jeg har da også allerede ramt plet nogle gange. Jeg har altid haft en drøm om at starte mit eget firma op, men man skal jo lige have ideen til, hvad det skal være. Så den drøm går jeg nok altid og brygger lidt på.

Et godt råd

Jeg havde som studerende en masse forestillinger om, hvilken type job jeg gerne ville have, når jeg blev færdiguddannet, men det har vist sig at være meget anderledes i virkeligheden. Så et godt råd til de studerende er, at de skal prøve så mange ting af og få så meget erfaring som muligt, mens de er studerende. Man er i en unik situation som studerende, hvor man har mulighed for at prøve forskellige ting af og få en masse erfaring, samtidig med at man er helt tryg økonomisk. Jeg synes, man skal udnytte alle de fede tilbud, som uddannelserne har, fx udlandsophold, praktik, mentorforløb, projekter osv. Det får man ikke lige mulighed for igen, og jeg tænker tit på, at jeg skulle have udnyttet det mere.

Mht. jobsøgning så er mit råd, at man skal prøve sig frem på flere forskellige jobsøgningsplatforme. Mit nuværende job fandt jeg via LinkedIn, og min fornemmelse er, at mange ikke ved, de kan finde jobopslag her. Men det er også vigtigt, at man gør noget ud af sine ansøgninger og sit CV, retter dem særligt mod det job, man søger, og forsøger at få det til at se interessant og spændende ud. Min nuværende arbejdsgiver lagde bl.a. vægt på, at de var imponerede over min ansøgning og CV. Og så er det altid en god ide at ringe og tale med arbejdsgiveren, når du skal til at skrive en ansøgning. Det er super godt at kunne referere til i ansøgningen, og man har dermed allerede fået en fod indenfor.

Artiklen er fra april 2016

Sofie Lebæk Jespersen

  • Cand.mag. i Musikvidenskab 

  • BA i Medievidenskab med tilvalg Musikkultur

  • Dimitteret i 2013

  • Music Supervisor & Licensing Coordinator ved Upright Music ApS

  • Find Sofie på LinkedIn