Klima og bæredygtighed

Younes Dalami arbejder som fuldmægtig i Søfartsstyrelsens kontor for Klima og Grøn Omstilling (KOGO). Søfartsstyrelsen hører under Erhvervsministeriet, og i KOGO har vi ansvaret for at lede den internationale og nationale indsats på klimaområdet og arbejde på den grønne omstilling inden for søfartssektoren. Søfartssektoren er international i sin natur, og KOGO spiller en afgørende rolle i at fremme klimaengagementet i deres projekter og deltage i nationale og internationale klimaforhandlinger. Dette omfatter aktiviteter, regulering og arbejde i EU og FN's International Maritime Organisation (IMO).

Samarbejde med Erhvervsministeriets departement og andre ministerier er, ifølge Younes; “[…] afgørende for at koordinere regeringens klimamålsætninger og politikker. Søfartssektoren har berøringspunkter med en bred vifte af politiske områder, herunder erhvervspolitik, klima- og energipolitik samt udenrigs- og international politik. Derfor bidrager KOGO til arbejdet med klima og grøn omstilling på flere områder.” Younes’ arbejde består blandt andet i at skrive notater, taler og briefs til ministeren og forberede materiale til internationale møder og klimaforhandlinger. Derudover består Younes’ arbejde også i internationale rejseaktiviteter til Bruxelles, lige fra konferencer, forhandlinger og bilaterale møder, hvilket, ifølge Younes, er på en klar top tre over de fedeste arbejdsopgaver. Derigennem er han nemlig med til at skubbe søfartssektoren, en af de største drivhusgasudledere, i en grønnere retning internationalt.

Vejen derhen

Det har dog ikke altid været Younes’ plan, at skulle arbejde med klima og bæredygtighed:

“Selvom jeg brænder for klima og grøn omstilling, har jeg ikke altid tænkt, at jeg skulle arbejde med det. Det var noget jeg fik interesse for hen ad vejen, tror jeg. Min primære interesse havde altid været international politik og især udenrigspolitik. Jeg tror at interessen for den grønne omstilling og arbejdet med det kom da klima- og især energipolitikken i højere grad blev udenrigs- og sikkerhedspolitik, især efter Ruslands invasion af Ukraine. Det har sat hele problemstillingen omkring grøn omstilling, erhvervspolitik og energiafhængighed på dagsorden.”

Selvom det ikke altid har været planen at gå den vej, har mange af Younes’ studiejobs, frivilligjobs og praktiksteder været relevante, for det arbejde han har nu, da det internationale aspekt, herunder også det klima og grøn omstilling, har fyldt meget i Younes’ arbejde.

Oversigt over Younes’ relevante stillinger:

  • Praktik: Den Danske Ambassade i Israel/Tel Aviv og Innovation Center Denmark
  • Praktik: Green Power Denmark (EU-kontoret i Bruxelles)
  • Frivillig hos Det Udenrigspolitiske Selskab
  • Studiejob: Aarhus Kommune - Demokratiudvikling

Younes har egentlig opfattelsen af, at overgangen fra studie til arbejdsmarked har været ret glidende. Måske specielt fordi han er faldet hurtigt til fagligt og socialt på sin arbejdsplads. Det har dog ikke været uden udfordringer. Younes beskriver blandt andet, at han har skullet vænne sig til en ny balance mellem fritid og arbejde. Måske fordi der ikke er lige så faste rammer, i forhold til tid og opgaver, på arbejdspladsen, som der har været på universitetet. Derfor skulle Younes vænne sig til overgangen fra at være støttet i et studiemiljø til selv at have ansvar og tage initiativ på arbejdet.

De humanistiske kompetencer

Udover erhvervserfaringen bruger Younes også i høj grad sin uddannelsesbaggrund i sit arbejde. Younes bruger dagligt sine humanistiske kompetencer til at koordinere og kommunikere komplekse problemstillinger. Younes ser sine uddannelser som et fundament for sit arbejde: “Min baggrund i historie, samfund og international politik fungerer som et nyttigt fundament for det arbejde, jeg udfører, og som et baggrundstæppe i det jeg laver generelt.”

Oversigt over de mest konkrete kompetencer, Younes har tilegnet sig gennem sine studier, som han stadig bruger:

  • Forståelse og blik for politiske, historiske og samfundsmæssige sammenhænge.
  • Skriftlige formuleringsevner og evnen til at arbejde analytisk.
  • Kunne arbejde struktureret og finde løsninger på komplicerede problemstillinger, samtidig med at kunne formidle dem klart og forståeligt.
  • Evnen til at arbejde både selvstændigt og i samarbejde med andre, herunder i internationale sammenhænge med mennesker fra forskellige kulturelle og faglige baggrunde.
  • Sætte sig hurtigt ind i komplekse problemstillinger og teknisk viden.
  • Projektstyring og koordinering.

Klimaforandringerne rummer meget komplekse problemstillinger, som medfører social ulighed, menneskelige- og samfundsmæssige problemer. Ifølge Younes handler klimaforandringerne om mennesker, og den måde mennesker påvirker jorden. Derfor mener Younes også, at humanister kan bidrage med forståelse og løsninger på klimaproblematikkerne.

“Generelt kan humanister hjælpe med at analytisk tænkning og kontekstforståelse. Humanister er trænet i at forstå og analysere komplekse sammenhænge, herunder de historiske, kulturelle og samfundsmæssige faktorer, der påvirker klimaet og bæredygtigheden. Denne dybdegående forståelse kan hjælpe med at skabe mere nuancerede og effektive løsninger. Som humanist tilegner man sig stærke kommunikationsfærdigheder, både skriftligt og mundtligt. De kan oversætte tekniske og videnskabelige data til letforståeligt sprog og formidle vigtige budskaber om klimaændringer og bæredygtighed til en bredere offentlighed.”

Gode råd fra Younes til dig, som gerne vil arbejde med klima og bæredygtighed

“Hvis man gerne vil arbejde med klima og bæredygtighed, så tror jeg, man skal forsøge at præge sin studietid, så meget man kan med det - gerne også i en international retning. Altså både i forbindelse med eksamensopgaver, studiejobs, frivilligjobs, praktikpladser osv. Jeg vil våge at påstå, at man i næsten hvilken som helst studieretning kan præge sin studietid med klima og bæredygtighed. Om det er historie, litteraturvidenskab, filosofi, religionsvidenskab eller noget helt tredje.

Om det er søfart, vindmøller, energipolitik eller noget andet forbundet med den grønne omstilling, er det et område der er i rivende udvikling både med større internationalt politisk fokus, og erhvervsmæssige muligheder. Det er et område vi i Danmark generelt er førende på, og derfor tror jeg også, at der kommer til at være rig mulighed for at komme til at arbejde med det i fremtiden. Det er noget der er efterspørgsel efter. Man skal ikke undervurdere hvor mange arbejdspladser, der arbejder med klima og grøn omstilling/bæredygtighed på en eller anden måde. Stort set alle virksomheder, organisationer, NGO'er osv. arbejder med det eller har en afdeling forbundet med grøn omstilling eller bæredygtighed. Man kan arbejde med klima og bæredygtighed på alle niveauer - både internationalt, nationalt og helt lokalt.

Ræk ud! Ser man nogen på LinkedIn, eller snakker man med nogen der arbejder med det, eller har en fed stilling et sted, skal man ikke være bange for at spørge, hvordan det er, og hvordan man kan komme til at arbejde med det.

Engager dig i bæredygtighedsinitiativer på din uddannelsesinstitution og i dit lokalsamfund. Dette kan hjælpe dig med at opbygge relationer og forbinde med ligesindede personer inden for området. Hold dig opdateret med den seneste udvikling inden for klima og bæredygtighed. Dette vil give dig en dybere forståelse af de udfordringer, der er involveret, og de nye muligheder, der opstår.”

Artiklen er fra november 2023

Mød Younes Dalami

  • Uddannelse: BA i historie med tilvalg i European studies. Cand. Mag i internationale studier.

  • Virksomhed: Søfartsstyrelsen/Erhvervsministeriet

  • Titel: Fuldmægtig

  • Besøg Younes' LinkedIn-profil