10 år med et boost af karriereindsatser på Arts

Aarhus Universitet har gennem de sidste 10 år haft et øget fokus på Arts studerendes og Arts dimittenders karriere. I 2014 etablerede fakultetet et karrierecenter med det formål at skabe en tættere tilknytning mellem Arts-fakultetets studerende og det arbejdsmarked de skal ud i efter endt uddannelse. Karrierecenteret, Arts Karriere, har gennem de 10 år tilbudt over 500 karrierearrangementer, hvor mere end 20.000 studerendende har involveret sig aktivt. Dertil har mere end 2500 studerende fået individuel karrierevejledning. Dette har kun været muligt på grund af det stærke samarbejde mellem de faglige miljøer på Arts, med virksomheder og organisationer, Jobcentre, A-kasser og fagforeninger, samt masser af studerende. 

Selvom fakultetet har haft et øget fokus på karriere gennem de 10 år, så er der stadig plads til udvikling og nye initiativer. Dette blev understreget under fejringen den 11. april 2024, hvor karriererelaterede initiativer på Arts blev hyldet med et festligt arrangement og taler. Specialestuderende Celia Krag-Bendixen, satte fokus på karriereindsatserne fra de studerendes perspektiv: “Gennem karriereindsatser får de studerende viden om og erfaringer med arbejdsmarkedet og begynder at kunne forholde sig til det. Det gør overgangen til arbejdsmarkedet nemmere, og giver de studerende en forståelse for hvorfor deres kompetencer er vigtige for arbejdsmarkedet”. 

Lektor på Nordisk sprog og litteratur Tina Thode Hougaard, satte fokus på den praksiserfaring de studerende får på deres studie gennem projektorienteret forløb. En, ifølge Tina, enormt vigtig erfaring med at skabe “konkrete løsninger, for konkrete virksomheder”. Tina understregede at det for de studerende og underviserne er: “en udfordring at skulle oversætte, nyfortolke eller revidere sin forståelse af faglighed”. Det er derfor vigtigt, at både studerende og undervisere “[...] tror på praksiserfaring som mål, så det kommer til at virke som middel”. 

Karrierekonsulent Karen Lintner lagde særlig vægt på betydningen af samarbejde og fælles løft, både internt på fakultetet og i samarbejde med eksterne parter som jobcentre, a-kasser, fagforeninger og virksomheder. “I løbet af de 10 år har arbejdet med karriereinitiativer udviklet sig og ændret sig. Fra et fokus på primært at tilbyde vejledning omkring jobsøgning og skabe kontakter til arbejdsmarkedet, til at Arts Karriere nu i høj grad også har fokus på integrerede karriereindsatser.” Arts Karriere arbejder med at gøre de studerende bevidste om deres kompetencer, give dem indblik i arbejdsmarkedet og klæde dem på til at søge jobs både under studierne og efter. Det gør vi i håbet om, at de Arts studerende kan stå endnu stærkere i samarbejdet med arbejdsmarkedet undervejs i deres studie og blive klar til det der venter på den anden side af universitetets mure.

Artiklen er skrevet i maj 2024