STADS kører igen planmæssigt, og du kan nu tilmelde dig forårets undervisning og eksamen. Fristen for tilmelding er torsdag den 7. november kl. 23.59.
Karen Johanne Iversen, kandidatstuderende ved Medievidenskab på Aarhus Universitet, har i over tre år langet sandwichs over disken ved siden af studierne. Hun har netop skiftet forklædet ud med ansvaret for et mindre team, hvor hun står i spidsen for at sprede ordet om app’en Tradono i Aarhus.
Studietiden har for 23årige Karen budt på meget sideløbende med uddannelsen på universitet. Studiejobs, veninder, kæreste og mange timer på stepbænken i det lokale fitnesscenter. Det har været bump på vejen, men i dag har hun lært at prioritere sin tid og gøre det, der gør hende glad.
”Jeg er typen, der har brug for at prøve tingene af,” fortæller Karen. Derfor har hun, i forbindelse med sin kandidatstart sommeren 2016, sat sig for at omsætte teori til praksis og få ny erfaring med arbejdsmarkedet. I dag arbejder hun frivilligt i PR- og marketinggruppen hos Studenterhus Aarhus samtidig med jobbet som Growth Team Manager hos Tradono.
Da Karen flyttede til smilets by fik hun hurtigt arbejde hos Anettes Sandwich. I mange år har den populære sandwichkæde outsourcet alt, hvad der har med markedsføring at gøre. Det ændrede sig, mens Karen var i forretningen og var godt i gang med sin bacheloruddannelse i Medievidenskab.
Chefen havde nemlig luret, at mange af de ansatte ikke kun var lynhurtige til at lange lækre sandwichs over disken. De havde også andre kompetencer, de gerne ville sætte i spil på jobbet. Han rakte derfor hånden ud til Karen og to andre ansatte, og de tog imod udfordringen.
”Fra januar 2015 fik vi ansvar for størstedelen af markedsføringen,” fortæller Karen og fortsætter:
”Vi fik lov til alt og adgang til alt det, vi behøvede. Hurtigt havde vi fat i eksterne samarbejdspartnere, oprettet en konto på Instagram og igangsat flere kampagner.”
At jobbet som sandwichmaker var relevant for Karens studie og nye job, var hun ikke selv klar over, mens det stod på. Først da hun besluttede, at det var tid til nye udfordringer og sad til jobsamtale hos Tradono, blev det klart for hende, at jobbet hos Anettes Sandwich havde givet hende mange vigtige kompetencer – personlige som faglige, der kunne bruges i jobbet hos Tradono.
”Hos Anettes Sandwich brugte jeg eksempelvis mine medievidenskabelige kompetencer til at fange målgruppen. I forbindelse med oplæring af nye ansatte lærte jeg at formidle mit arbejde og forklare ting ned til den mindste detalje,” forklarer Karen og tilføjer:
”Og så fik jeg en evne til at kommunikere med forskellige typer af mennesker og indgå i et team. Alt sammen kompetencer jeg bruger meget i mit nye studiejob.”
”Jeg opdagede det først, da det hele gik allerbedst,” fortæller Karen, mens hun kigger lidt forsigtigt ned i sin lunke cappuccino. Under sin bacheloruddannelse blev Karen ramt af stress.
Livet kørte på skinner. Hun havde lige fundet en dejlig kæreste, var blevet tutor for de nye studerende, havde et godt studiejob hos Anettes Sandwich, fik gode resultater på Medievidenskab og havde en masse søde veninder etc. Forventningspresset blev stort, og symptomerne på stress overhalede Karen indenom.
”Jeg har lært, at der skal være en eller anden ting, der halter lidt, for at man har det allerbedst. Man kan ikke det hele på samme tid,” vurderer Karen, der beskriver livet som et komfur. Blussene repræsenterer blandt andet studiet, job og tid til hende selv. De kan ikke alle stå på fuldt blus. Man må fordele sin energi og tid, så det hele giver 100% til sammen.
”Det, at jeg har haft stress, har gjort, at jeg nu er blevet meget bedre til at prioritere, strukturere og planlægge min tid. Jeg har fået en helt anden respekt for travlhed, og hvad det kan gøre ved en person,” fastslår Karen, der mener, det er en styrke i hendes nuværende job som manager:
”Jeg kan overføre kompetencer og erfaringer fra mit tidligere job til at løse mine nuværende arbejdsopgaver. Stressen har givet mig forståelse og respekt - den har lært mig meget, som jeg trækker på i mit job hos Tradono.”
”Under min bachelor havde jeg slet ikke overvejet, at jeg skulle have ’et studierelevant job’,” beretter Karen, der først undervejs i sit studiejob hos Anettes Sandwich erfarede, at hun på mange måder varetog et studierelevant job. Jobbet hos Anettes Sandwich var med til at give Karen mod på at komme ud og bruge sin uddannelse endnu mere. Jobsøgningsprocessen var krævende, og Karen måtte sende knap 10 ansøgninger afsted i løbet af sommeren, før matchet var der.
”Mit arbejde hos Tradono er meget administrativt. Jeg indberetter løn, kigger på performance, giver feedback og har alt kontakten til hovedkontoret i København,” fortæller Karen, der, som Growth Team Manager hos Tradono, har ansvaret for fem ansatte.
”Det er lidt mærkeligt, at jeg pludselig er på den anden side. Jeg har altid indordnet mig, men nu laver jeg pludselig retningslinjerne,” siger Karen smågrinende. Der er dog ingen tvivl om, at Karen tager opgaven alvorligt og trækker på alt sin viden og erfaring fra både Anettes Sandwich, livet og studierne.
Favnen er ikke fuld af fremtidsdrømme hos Karen, men til gengæld er den fyldt med lysten til at lære og afprøve en masse forskelligt.
”Egentligt kunne jeg sagtens forestille mig at fortsætte i en stilling, som den jeg sidder i nu. Men jeg vil ikke sætte mig fast på noget. Jeg tør ikke bestemme mig endnu – jeg vil prøve lidt af det hele,” griner Karen, der stråler af gå-på-mod og succes.
”Man skal ikke tvinge sig selv ud i et studierelevant job bare fordi, det pynter på CV’et. Hvis man er klar til det og ønsker udfordringerne, så er det verdens bedste idé,” opfordrer Karen, hvorefter hun tilføjer:
”Husk at et caféjob kan være ligeså udfordrende som et job, der på papiret lyder meget studierelevant. Jeg tror, vi studerende skal lære at kigge på vores studiejobs med faglige briller – så skal der nok gemme sig noget relevant i de allerfleste studiejobs.”
Artiklen er skrevet i oktober 2016