Studieportaler

Der er ingen jobs, der er 'bare'

Studiejob? Hvad er det gode studiejob - og hvordan får man overhovedet fingrene i et studierelevant et af slagsen, når der er flere studerende, end der er relevante jobs at søge? Det er spørgsmål, som mange studerende stiller sig selv undervejs i studietiden. Men måske er det i virkeligheden ikke de rette spørgsmål. 

For faktum er, at der sjældent findes studiejobs nok, hvis man definerer “studierelevans” ud fra en snæver forståelse af faglig kobling mellem jobtitel og uddannelsens pensum. Men skifter man perspektiv en smule, åbner der sig et langt bredere og mere nuanceret billede: Studiejob - hvad enten det foregår på en café, i en butik eller som pædagogmedhjælper - kan det give afgørende erfaringer med stor værdi for din fremtidige karriere. 

Ifølge Stine Tranberg Jensen, chef for Organisationsudvikling i Den Gamle By i Aarhus og erfaren HR-professionel, handler det ikke kun om, hvad man har lavet - men hvordan man har været en del af en arbejdsplads: 

“Det, jeg synes, er interessant, og som jeg kigger efter, det er netop […] har man haft et job ved siden af, og har man forstået det der med at være en del af en arbejdsplads sammen med kollegaer?” 

Med andre ord: Det vigtigste er ikke nødvendigvis, at jobbet har en direkte kobling til dit studie. Det afgørende er, at du har opnået erfaring med arbejdspladskultur, samarbejde og ansvar - elementer, som er svære at lære udelukkende gennem undervisning og eksamener. Selv om man gennem studiet lærer at være en dygtig studerende - og ofte samarbejder i studiegrupper og producerer fælles opgaver - er ansvaret for læring og udbytte i sidste ende individuelt. Det er dig selv, der skal læse, forstå og præstere. Netop derfor fremhæver Stine vigtigheden af erfaringer fra studiejob, hvor det i langt højere grad handler om at få ting til at fungere i fællesskab: 

“Det faglige skal man nok lære, men det med at kunne fungere på en arbejdsplads med mange forskellige mennesker og samarbejdsrelationer, det kan man ikke nødvendigvis lære.” 

Stine opfordrer derfor de studerende til at løfte blikket fra selve jobtitlen og i stedet blive bevidste om de mange kompetencer og erfaringer, et studiejob kan give. Det handler ikke kun om faglighed, men også om evner som ansvarlighed, stabilitet, samarbejde og det at kunne navigere i en arbejdsplads’ daglige struktur - alt sammen kvaliteter, som arbejdsgivere lægger mærke til. 

“Det sender et signal om, at man er ansvarlig - at man møder op til tiden, forstår vigtigheden af sin rolle og kan samarbejde med andre. Det er ikke en individuelt båret præstation som en eksamen; det er noget, man løfter i fællesskab.” 

Og selvom man måske fristes til at nedtone betydningen af et job, der ikke umiddelbart føles studierelevant, understreger Stine, at det første job - uanset hvilken branche det er i - er vigtigt og lærerigt i sig selv. Det gælder i øvrigt både det første studiejob og det første fuldtidsjob efter studiet: 

“Det første job er mega svært, og man skal passe på med at tænke, at fordi man har læst i fem år, så skal det første job være det eneste rigtige. Man har mange år på arbejdsmarkedet til at udvikle sig i.” 

Og hvad så, hvis man stadig føler, at ens studiejob “bare” er at stå i butik eller ekspedere kunder? 

“Hvis folk selv siger, at de ‘bare’ arbejder i Netto, så vil jeg være nysgerrig på at spørge: Hvorfor siger du ‘bare’? Hvad laver du egentlig? Hvad laver du mere?” 

Pointen er klar: Studiejobs er aldrig “bare”. De kræver meget af dig som medarbejder - og de former dig som menneske og kommende fuldtidsansat. Derfor bør du aldrig undervurdere værdien af det, du laver, men i stedet blive bedre til at formulere det - både over for dig selv og over for fremtidige arbejdsgivere: 

“Vi lærer alle sammen noget af de jobs, vi er i. Og det skal vi bringe i spil. Der er ingen jobs, der er bare.” 

Artiklen er skrevet i maj 2025

Stine Tranberg Jensen

  • Stilling: Chef for Organisationsudvikling

  • Arbejdsplads: Den Gamle by, Aarhus 

Find et job i udlandet

  • Du kan finde en hel masse jobopslag i både Grønland og det øvrige udland i AU’s job- og projektbank.
  • Synes du, at Stines arbejde lyder spændende, så kan du læse mere om hendes arbejdsplads her.