Praktik gjorde mig klar til mit første job

Færdiguddannede Anna Nørager har gennem sit studie på Medievidenskab samlet en stor mængde af praktisk erfaring. Den har særligt givet værdi efterfølgende – både på studiet og i hendes tid på arbejdsmarkedet.

Tre praktikpladser undervejs på studiet
Anna Nørager er 26 år og blev i foråret 2017 færdiguddannet cand.mag. i Medievidenskab. Nu arbejder hun som projektleder hos Heyday, et digitalt marketingbureau i Aarhus, hvor hun bl.a. sidder med sociale medier, kampagneudvikling, optimering og udviklings af websites.

I løbet af sin kandidat har Anna været i praktik tre gange. Praktikpladserne har haft stor betydning og har givet særlig værdi i form af praktisk erfaring, skarpe kompetencer og perspektivering af uddannelsen til arbejdsmarkedet.

Annas første praktik var på 2. Semester på kandidaten hos 20th Century Fox i København, hvor hun var marketingpraktikant. Om oplevelsen fortæller hun:

”Her lærte jeg utroligt meget om klassisk markedsføring og branding. Der var dog nogle begrænsninger, da meget allerede var fastlagt på hovedkontoret i USA, og markedsføringen derfor mere handlede om at tilpasse til det danske marked, hvorfor jeg personligt manglede den mere kreative del.”

Den anden praktik var også på 2. semester, hvor Anna faldt over en praktikplads i New York, som hun ikke kunne lade være med at søge. Hun fik pladsen og udsatte da sin uddannelse et halvt år, hvilket stadig var muligt før fremdriftsreformen. Som kommunikationspraktikant hos en online second hand store, stod Anna for deres sociale medier og fik indblik i en anderledes form for markedsføring. Med mangel på sparring og løbende oplæring, lærte Anna særligt at tage styring og ansvar for egne opgaver.

Sidste praktik var hos Heyday som marketingpraktikant på 3. semester:”Jeg havde efterhånden erfaret, at jeg fik særdeles meget ud af praktisk erfaring og ønskede derfor ikke kun at studere under mit 3. semester. Jeg aftalte med Heyday, at jeg havde fri onsdag, hvor al min undervisning lå og arbejdede de resterende fire dage. Hos Heyday fik jeg mulighed for at videreudvikle de kompetencer, jeg havde lært fra de tidligere praktikpladser samt at arbejde tæt sammen med de fastansatte, hvilket gav en vigtig og lærerig sparring.”

Praktikpladsen hos Heyday affødte desuden et studiejob, hvor Anna efterfølgende blev ansat som Junior Projektleder med henblik på at blive fastansat som projektleder, når hun var færdiguddannet.

Praksis erfaring gav værdi på studiet
”Min faglige baggrund og teoretiske viden har uden tvivl været vigtig og brugbar undervejs i mine praktikker, men jeg lærte omvendt gennem praktik, at man langt fra kan læse sig til alt. Det kræver praktisk erfaring, da tingene gerne er lidt eller meget anderledes på arbejdsmarkedet. Denne erfaring var dog også brugbar for mig efterfølgende på mit studie, da jeg begyndte at tænke teori ind i en praktisk kontekst med henblik på, hvordan teorien efterfølgende kunne implementeres på arbejdsmarkedet – og ikke kun i en opgave på studiet.”

Helt generelt ser Anna stor værdi i praktisk erfaring:”Man kan godt have en forestilling om, hvad man ønsker at gøre karriere indenfor på baggrund af, hvad man har læst sig til for derefter finde ud af, at det er noget helt andet i praksis. Dette skete som sagt for mig under min første praktik, hvor jeg opdagede, at jeg manglede den mere kreative proces af kampagner samt ønskede at arbejde med flere forskellige kunder løbende, hvilket fik mig til at søge mod bureaubranchen.”

Overgangen fra studie til job
”Jeg var oplært som studentermedhjælper og senere Junior Projektleder hos Heyday med meget lignende opgaver, som jeg har nu, og overgangen til projektleder var derfor ikke så svær. Der kom dog mere ansvar og nye arbejdsopgaver med fastansættelsen, men den største overgang var nok mere mental, hvor jeg skulle se mig selv i et ”rigtigt voksenjob””.

Et godt råd givet videre
Et godt råd Anna gerne vil give videre er: ”Brug din praktik og afprøv gerne forskellige studiejobs gennem din studietid. Det er hårdt og det kan være sur røv, hvis du skal arbejde ulønnet, men ender du de rigtige steder, får du både vigtig praktisk erfaring, indsigt i teori fra en anden vinkel, sparring med erfarne kolleger – og måske et fast job.”