Udvid dit faglige og personlige netværk gennem frivilligt arbejde

Mikline Dyveke Roman ønskede at få mere praktisk erfaring samt at udvide sit sociale netværk. Hun søgte ind som frivillig ved Erhvervsgruppen i Studenterhus Aarhus, og har ikke fortrudt en eneste gang siden, da det giver hende så meget værdi i hverdagen - både personligt og fagligt.  


Hvordan opstod idéen om, at du ville være frivillig?

Jeg manglede noget socialt på studiet. Den første tid af mit studie havde jeg ikke arbejde, men kun studiet og derfor synes jeg det kunne være fedt at have noget mere ud over det. Jeg så et opslag fra Erhvervsgruppen på Facebook, og jeg synes det lød sjovt, så jeg skrev en mail til dem, og kom så til en samtale. Jeg gik faktisk ikke efter hvad jobbet handlede om, men jeg ville gerne have noget mere socialt, og da opgaverne også lød sjove, så søgte jeg ved Erhvervsgruppen.

Hvad består dine arbejdsopgaver i her?

Jeg er eventkoordinator. Studenterhuset har erhvervsmedlemmer, som består af virksomheder, der giver et beløb hvert år, og de ønsker at komme nærmere de studerende. Her er det så min opgave at være med til at lave events der bygger bro mellem virksomhederne og studerende. For eksempel har vi events om CV og ansøgning for studerende, og her får vi så en rekrutteringsmedarbejder fra en af erhvervsmedlemmerne ud og fortæller om deres erfaringer. Helt lavpraktisk har vi strategidage i gruppen, hvor vi brainstormer over events, og senere bliver man ansvarlig for at planlægge og afvikle eventen.

Lever dette op til dine forventninger?

Jeg havde faktisk ikke andre forventninger, end at jeg ville blive en del af noget socialt. Og det lever det i den grad op til. Flere i huset har endda lagt mærke til, hvor godt en sammenhold og gejst vi har i gruppen. De andre i gruppen er ikke bare nogle, jeg laver frivilligt arbejde sammen med, gruppen er næsten som en klub, hvor de andre er blevet gode venner. Personligt fungerer det ikke for mig, kun at satse på én gruppe mennesker som venner, men jeg har brug for et større netværk af venner.

Derudover har jeg fået et blik på andre fagligheder, da vi i gruppen repræsenterer en masse forskellige studier. Jeg har også lært en masse andet, for eksempel om LinkedIn, som ikke er noget vi lærer på studiet.

Hvordan giver dit frivilligjob dig mulighed for at sætte dine faglige og personlige kompetencer i spil?

Det giver mange muligheder. Jeg synes universitetet mangler praksis. Der er kun teori. I Erhvervsgruppen er jeg på arbejde og arbejder for en sag og et mål, og sommetider kan jeg koble min teori fra studiet på arbejdet. For eksempel har jeg lige nu om motivationsteori på studiet, og det bruger jeg en del i det frivillige arbejde. Det er meget motiverende at kunne koble det på den måde, og det er noget jeg ikke føler universitetet giver mulighed for.

Det er sjovt at udvikle sine kompetencer, og jeg har fået konkret viden om mine kompetencer, hvilket er noget jeg kan bruge, når jeg skal fortælle en potentiel arbejdsgiver, hvad jeg kan og hvordan mine kompetencer kan bidrage til arbejdspladsen.

Der er mange kompetencer, som jeg har udviklet på studiet, som jeg ikke anerkender, men når jeg så arbejder med det i praksis, opdager jeg, hvilke kompetencer jeg har, og det er fedt.

Hvilken værdi giver dit frivilligjob dig – både fagligt og personligt?

Det er rart at føle, at der er nogen, der venter på en og regner med en, og at man gør noget for andre. Jeg føler fællesskab, hvor man er sammen om noget og skaber noget sammen med andre. På studiet synes jeg, man arbejder meget individuel, så det er dejligt at kunne kombinere det med det her fællesskab.

Personligt oplever jeg, at jeg er god nok, og jeg har faktisk rigtig meget succes på jobbet, ved bare at være den jeg er. Nu er jeg pludseligt næstformand i Studenterhus Aarhus’ bestyrelse, hvor vildt er det? Og jeg føler ikke jeg har gjort noget bestemt, men bare været mig. Jeg er ikke så bange for at komme på arbejdsmarkedet nu, fordi jeg bliver bekræftet i, at det jeg gør er godt. Det her frivilligjob er det mest studierelevante job, jeg kunne få.

Hvad er dine fedeste arbejdsopgaver?

Faktisk ikke de konkrete arbejdsopgaver som sådan, men det er succesen af samarbejdet. Jeg er én slags person og kan brillere på nogle punkter, og så kan andre personer få lov til dét, de er gode til på andre punkter.

Det er fedt at have en interesse og nogle idéer og få lov at arbejde med dem og føre dem ud i livet. For eksempel var jeg med til at lave et arrangement ligesom Mads og Monopolet, hvor det i stedet var Studiemonopolet. Det var en idé, jeg selv synes var rigtig fed, men jeg havde brug for hjælp til at føre den ud i livet. Her var der så nogle andre i gruppen, der var gode til andre ting end mig, og i fællesskab kom vi i mål. Samtidig fik jeg lov til rent faktisk at lave et event, jeg selv synes var en god idé, og det var rigtig sjovt.

Hvis du skulle rekruttere nye medarbejdere, hvad ville du så lægge vægt på?

Jeg vil lægge vægt på det med, at man arbejder sammen med andre og lærer at navigere i andres forskelligheder. Der udover helt klart det sociale. Man skal ikke lade sig skræmme af arbejdsopgaverne, man får jo kun erfaring ved at starte et sted. Man skal have gejst og passion, og hvis bare du har det, så kan du gøre alt og virkeligt få meget ud af det.

Gode råd til andre der overvejer at blive frivillig:

Tænk over hvordan de gerne vil have det socialt, samt hvilket fællesskab vil du gerne have og være en del af. Tænk også over, hvor dine interesser og værdier ligger, og hvordan du vil gøre en forskel. Man skal spørge sig selv, hvad man mangler i hverdagen, og hvad man bliver glad af.

Spring ud i det, og tag den derfra, man kan altid springe fra. Ved at være frivillig, kommer du ud i byen og møder andre mennesker. Man kan faktisk se det som en forening eller en klub man var en del af, ligesom da man var lille. Alle ville gøre sig selv en tjeneste ved at være frivillig og tage den lidt med ro i forhold til forventningerne til sig selv på studiet. Man finder ud af, at man kan mere end man tror.

Artiklen er skrevet i november 2019

Mikline Dyveke Roman

  • Uddannelse: Uddannelsesvidenskab

  • Semester: 5. semester