Videnskabsfilosofi

Videnskabsfilosofi - Et studium generale-kursus


Grundkursus, Forår, 1 point, 5 ECTS

Målsætning
At sætte naturvidenskaberne ind i en bred sammenhæng: Hvad er videnskab? Findes der en videnskabelig metode? Hvordan lærer vi om videnskab? Opdrages vi til en bestemt naturvidenskabelig tænkemåde? Hvad forstår vi ved videnskabelig udvikling?

Kurset er tilrettelagt som en bred perspektivering af naturvidenskaberne. Hensigten er at introducere centrale begreber og problemstillinger som inspiration til en kritisk, faglig selvforståelse. Det er et væsentligt formål at sætte studerende ved det naturvidenskabelige fakultet i stand til at diskutere fagdisciplinernes fælles tankegods, og forberede dem til sådanne aktiviteter som deltagelse i offentlige debatter og formidling af naturvidenskabelig forskning. Kurset henvender sig til alle studerende ved det naturvidenskabelige fakultet. Det er et obligatorisk kursus for alle biologistuderende, og er for dem skemalagt til 4. semester.

Indhold
Præsentation og diskussion af centrale videnskabsfilosofiske begreber og teorier af epistemologisk, ontologisk og metodologisk karakter. Specielt vil der blive fokuseret på den videnskabelige dynamik, d.v.s. udvikling af viden, herunder spørgsmålet om fremskridt i videnskaberne og vekselvirkningen mellem teori og eksperiment. Sociologiske metoder og synsvinkler vil blive inddraget. Som et gennemgående træk i kurset vil de filosofiske teorier blive eksemplificeret ved, og konfronteret med, empirisk materiale fra videnskabshistorien. Forholdet mellem videnskab og teknologi og mellem videnskab og etik vil blive behandlet. De specielle forhold, der gør sig gældende i de enkelte fagdiscipliner, f.eks. biologi, fysik og matematik, vil blive behandlet. Eksempler på forskning ved institutterne præsenteres.

Form og omfang
En blanding af forelæsninger og kollokvier, i alt 32 skematimer. Under forelæsningerne præsenteres stoffet i oversigtform. Kollokvierne finder sted på mindre hold og består af oplæg fra en studerende på baggrund af et udleveret materiale. Der vil også blive mulighed for almene diskussioner af behandlede emner.

Lærebøger
Udleverede noter.

Obligatorisk program
Kollokvier

Lærere
Louis Klostergaard.


Evaluering
Intern bedømmelse med bestået/ikke bestået på grundlag af registreret fremmøde, herunder oplæg, samt godkendelse af en mindre emnerapport.

Forudsætninger
Mindst 3 semestres studier i et naturvidenskabeligt fag.