Organisk kemi

Organisk kemi

 

Målsætning

Formålet med kurset er at give en introduktion til den fundamentale organiske kemi ved at beskrive en række karakteristiske organiske stofgrupper og disses reaktioner. Efter kurset forventes den studerende at have en basisviden om kemiske forbindelsers egenskaber og reaktivitet samt et grundlag for en bedre forståelse af den moderne naturvidenskab.

Indhold

Den fundamentale organiske kemi vil blive gennemgået, bl.a. nomenklatur, strukturkemi, funktionelle grupper og stereokemi. Med udgangspunkt i de forskellige stofgrupper beskrives derefter en række reaktionstyper, bl.a. oxidationer, reduktioner, substitutions- og additionsreaktioner. Ligeledes vil biomolekyler, herunder kulhydrater, peptider og nukleinsyrer, blive præsenteret med fokus på især de organisk-kemiske og stereokemiske aspekter. En række spektroskopiske metoder som NMR, IR og MS behandles på et introducerende niveau. Ved laboratorieøvelserne indøves en række basale laboratorieteknikker til syntese af organiske forbindelser og oprensning af synteseprodukter på basis af udleverede synteseforskrifter. Afslutningsvis kan lidt større projekter gennemføres efter aftale med læreren.

Forudsætninger

Kemi på gymnasialt B-niveau. Almen kemi.

Lærebøger

John McMurry: Fundamentals of Organic Chemistry/Cole Publishing Company, 5. udgave, 2003.
Noter.

Undervisningsform

3 timers forelæsninger pr. uge.
2 timers teoretiske øvelser pr. uge.
4 timers laboratorieøvelser pr. uge.

Evaluering

4-timers skriftlig prøve med alle hjælpemidler. Bedømmes efter 13-skalaen med ekstern censur. Godkendelse af laboratorieøvelser er en forudsætning for at kunne indstille sig til eksamen.

Bemanding

Forelæsninger: K. Daasbjerg, H. J. Jakobsen.

Belastning

10 ECTS.

Varighed

Kurset forløber over to kvarterer og udbydes i foråret.