Perspektiver i matematikken

PERSPEKTIVER I MATEMATIKKEN

 

Målbeskrivelse

De naturlige tal indgår indgår overalt i vores dagligdag; somme tider dog på subtile måder som f.eks. i kryptologi. Naturlige tal benyttes til at angive, hvor stor en foreskreven endelig mængde er: Du tæller hvor mange elementer, mængden indeholder. Til at angive antallet af elementer i en vilkårlig mængde (evt. uendelig) har man de såkaldte kardinaltal; de naturlige tal er altså de endelige kardinaltal. Hermed er vi inde i en diskussion af uendelighedsbegrebet.

Kursets mål er (1) At give deltagerne kendskab til og forståelse af vigtige egenskaber ved naturlige tal og kardinaltal. (2) Derigennem at gøre deltagerne fortrolige med abstrakt matematisk tankegang og stringente argumenter.

Indhold

Division med rest. Euklids algoritme. Aritmetikkens fundamentalsætning. Bijektioner. Kardinaltal. Bernstein-Schroeders sætning. Tællelighed. Introduktion til Matematisk Modellering.

Undervisningsmateriale

Meddeles senere.

Forudsætninger

Svarende til A-niveau i matematik fra en gymnasial uddannelse.

Kursusperiode

1. kvarter.

Undervisningsform

4 timer forelæsninger og 3 timers øvelser om ugen.

Bemanding

Lektor Henrik Stetkær.

Evaluering

Den studerendes præstation bedømmes til bestået eller ikke bestået. For at bestå skal man have 4 afleveringsopgaver godkendt. I hver uge stilles mindst en afleveringsopgave.

Omfang

5 ECTS.