Elektromagnetisme N

ELEKTROMAGNETISME N

 

Målbeskrivelse

Kurset tager udgangspunkt i de ellærekundskaber, den studerende har tilegnet sig i gymnasiet. Nye centrale emner introduceres, og den studerende bringes i stand til at behandle stoffet på et væsentligt mere avanceret teknisk niveau samtidig med, at en dybere forståelse sikres. Specielt opnås der forståelse af, at samtlige fænomener af elektrisk og magnetisk natur kan beskrives gennem et simpelt sæt af få ligninger.

Kurset "Elektromagnetisme" er den tredje del af et indledende forløb på fire dele. Forløbet giver en sammenhængende præsentation af den klassiske fysik i sin helhed. Målsætningen for det samlede forløb er, at den studerende skal få et klart indblik i sammenhængen den klassiske fysiks enkelte discipliner samt blive i stand til at behandle karakteristiske problemstillinger inden for de enkelte discipliner. Endvidere skal den studerende opnå indsigt i historiske aspekter af fysikkens udvikling.

Indhold

Kurset består af en teoretisk og en eksperimentel del. Den teoretiske del giver en indføring i ellærens grundbegreber: elektrisk ladning, kræfter og felter, Gauss' lov, elektrisk potential, strøm, modstand, elektromotorisk kraft, kredsløb, magnetfelter, induktion og vekselstrøm,og kulminerer med præsentation af Maxwells ligninger. Den eksperimentelle del er snævert forbundet med den teoretiske del.

Lærebog

H. D. Young and R. A. Freedman, 'University Physics' (10. udgave), kapitlerne 22-32.

Undervisningsform:
3 timers forelæsning og 4-5 timers klasseundervisning om ugen. I klasseundervisningen indgår diskussion af teorien, opgaveregning og eksperimentelle øvelser.

Evalueringsform

Sædvanlig 4-timers skriftlig eksamen med 13-skala karakter og ekstern censur. Laboratorierapporter skal godkendes forinden indstilling til eksamen.

Placering

3. kvarter

Omfang

5 ECTS