Molekylær organudvikling

Molekylær Organudvikling

B-modul, Forår, 2 point, 10 ECTS

Målsætning

At belyse mekanismerne der regulere udviklingen af insekter, hvirveldyr og planter herunder funktionen af specifikke udviklingskontrolgener og signalmolekyler.

Indhold

I kurset vil vi først gennemgå den morfologiske udvikling af modelorganismer som bananflue, mus og Arabidopsis. Principper for genetisk determinering af udviklingsruter for celler i en flercellet organisme trækkes frem og de involverede gener og signalmolekyler præsenteres. Vi vil derefter uddybe eksempler på organudvikling og genetiske styresystemer fra de forskellige modelorganismer, og understrege den parallelle udnyttelse af molekylære og cellulære mekanismer. Udvalgte molekylærgenetiske metoder til mutant identifikation og isolering af udviklingskontrolgener vil blive gennemgået.

I de teoretiske øvelser vil vi ved gruppediskussioner gennemgå originallitteratur om molekylær udvikling af bananflue, hvirveldyr og planter. Laboratorieøvelserne vil udgøre demonstration af morfologiske processer under embryoudviklingen hos mus og organudvikling hos Arabidopsis/kællinge-tand. Dette omfatter "hel-organisme" -farvning for lac-Z aktivitet i mutanter. Endvidere demonstreres metoder til genetisk modifikation af mus og genetiske metoder til identifikation af udviklingsmutanter i kællingetand. Studenterøvelserne vil omfatte dyrkning af differentierende muskelceller, der analyseres morfologisk og med immuno- farvning og Northern-blotting.

Form og omfang

2 timer F pr. uge, 2 timer TØ pr. uge i 12 uger, 8 x 4 timer LØ på to uger.

Obl. program

Teoretiske øvelser og laboratorieøvelser.

Forudsætninger

Molekylær Biologi A

Undervisningsmateriale

Lewis Wolpert et al.: Principles of Development, Current Biology Ltd., 1998. Artikelsamling.

Lærere

J. Peter Hjorth, Ernst-Martin Füchtbauer og Jens Stougaard Jensen.

Eksamen

7-dages afløsningsopgave. Bedømmes efter 13-skalaen under medvirken af ekstern

censor.