Forvaltningsgeologi

F O R V A L T N I N G S G E O L O G I

3 point

Kurset kan indgå som et suppleringsmodul for bachelorer, i kombination med allerede eksisterende moduler, således at den samlede belastning svarer til et halvt års fuldtidsstudium, dvs. 6 points. De eksisterende moduler, der kan kombineres med modulet Forvaltningsgeologi, afhænger af den enkelte studerendes hidtidige fagvalg, og kombinationen skal godkendes af Geologisk Studienævn. Relevante emner kunne være: Danmarks Geologi, Hydrologi og Hydrogeologi, Miljøgeofysisk metodik el. lign.

Målsætning

At give de geologistuderende et detailleret kendskab til de geologiske problemer og løsninger heraf, som geologer i den offentlige forvaltning, primært amter og styrelser samt de rådgivende firmaer, disse forvaltninger betjener sig af, ofte beskæftiger sig med.

Indhold

Det lovgivningsmæssige grundlag for udnyttelse af det danske landskab og dets materialer.

Forurening og forureningsbekæmpelse i globalt regi. Råstofkortlægning.

Grundvand, dannelse, migration, forurening og forureningsbekæmpelse, beskyttelsesforanstaltninger. Forureningsundersøgelser, blandt andet i forbindelse med affaldsdepoter. Oprensningsteknik. Overvågnings- og kontrolforanstaltninger samt analysemetoder. Anvendelse af relevante software og databaser ved amter, styrelser og sektorforskningsinstitutioner. Giftstoffer og deres reaktioner i jord og vand. Sundheds- og helsefysiske aspekter. Projektarbejde af ca. 3 ugers varighed omfattende driftsøkonomiske og formidlingsmæssige overvejelser.

Geografiske Informationssystemer (GIS)

Undervisningsform og omfang

Forelæsninger og øvelser 4/uge i et semester (efterår).

Projektopgave/Rapportering ca. 3 ugers varighed. Felt- og laboratoriearbejde.

GIS: 4x5 timer (efterår)

Obl. program

Deltagelse i projektarbejdet og øvelserne.

Forudsætninger

Gennemført 3 års normeret studium.

Eksamensform

Bedømmelse efter 13-skalaen af den afleverede rapport under medvirken af ekstern censor. Det skal af rapporten fremgå klart, hvilke studerende, der er ansvarlige for de enkelte afsnit i rapporten. Mundtlig eksamen i forbindelse med rapporten.

Andet

Der vil være et maksimalt delterantal på 20.