A5 Molekylfysik

A5 Molekylfysik


Målbeskrivelse
Kursets formål er at give de studerende indsigt i den kvantemekaniske beskrivelse af molekylers opbygning og indre dynamik.

Fagligt indhold
I kurset gennemgås en række grundbegreber, som anvendes i den mikroskopiske redegørelse for kemiske fænomener. Der gives en introduktion til den kvantemekaniske beskrivelse af et isoleret molekyle og af vekselvirkningen mellem et molekyle og elektromagnetisk stråling. De vigtigste approximationer, herunder opsplitning af Schrødingerligningen i en translations- , rotations- , vibrations- og en elektrondel, gennemgås. Spektroskopiske eksperimenter i det infrarøde- og det ultraviolette område behandles, og specielt strukturen af rotationsvibrationsspektre diskuteres. Den kemiske binding beskrives ved hjælp af molekylorbi-talmodellen og mange-elektronberegninger baseret på superpositi on af konfigurationer gennemgås med henblik på forståelsen af ultraviolette spektre og af kemiske reaktioner. Teorien for grupper og grupperepræsentationer gennemgås med henblik på dens anvendelse til simplifikati on af kvantekemiske beregninger og molekylspektroskopiske problemer.

Lærebøger

  • P. W. Atkins, M. S. Child and C. S. G. Phillips: Tables for group theory, Oxford University Press
  • E. Dalgaard: Elementær kvantekemi, Århus Universitetsforlag, l99l.
  • Flemming Hegelund: Molekylspektroskopi og dynamik (Noter).


Forudsætninger
Kemi 22, Matematik a (specielt lineær algebra), Matematik b (specielt gruppeteori), Fysik 22 eller 2A (specielt kvantemekanik).

Undervisningsform
4 timers forelæsninger og 3 timers teoretiske øvelser i 11 uger. 2 timers forelæsninger og 3 timers teoretiske øvelser i 4 uger. Der indgår 3 obligatoriske opgaver.

Eksamensform
En mundtlig prøve bedømt efter 13-skalaen. Godkendelse af de obligatoriske opgaver er en forudsætning for at kunne indstille sig til eksamen.

Bemanding
P. Jørgensen og F. Hegelund.

Belastning
2 point. Efterårssemesteret.