Limnologi

Limnologi


A-modul, Forår, 3 point, 15 ECTS

Målsætning
At give deltagerne et indgående kendskab til de økologiske forhold i søer og sumpområder, og en baggrund for og sikkerhed i vurdering og tolkning af biologiske og fysisk-kemiske data fra akvatiske miljøer.

Indhold
I kursets teoretiske del gennemgås de basale økologiske forhold i søer og sumpområder samt økologiske sammenhænge for planternes vækst, primærproduktion og stofomsætning i disse miljøer. Der lægges vægt på: (1) fysisk-kemiske variable af grundlæggende betydning for autotrof produktion i akvatiske systemer; (2) primærproduktion, stofomsætning, biologisk struktur og interaktion i de frie vandmasser i søer; (3) plantesamfund i søers bredzoner og sumpområder, og planternes tilpasning til det akvatiske miljø; (4) eutrofiering og andre kulturbetingede påvirkninger, og (5) restaureringsmuligheder eksemplificeret ved udvalgte danske søer.

Ved kollokvier gennemgås udvalgte centrale emner indenfor limnologien samt eksempler fra den danske miljøadministration. Ved teoretiske øvelser gives træning i at løse økologiske problemstillinger i akvatiske systemer. Kollokviernes og øvelsernes emner vil omfatte både basale økologiske processer og aktuelle miljøproblemer, herunder sø-restaurering. Ved laboratorie- og feltøvelser, gives træning i limnologisk felt-metodik, grundlæggende metoder for analyse af vandprøvers kemi samt væsentlige floraelementer og plankton i akvatiske systemer. Der lægges vægt på prøvetagning samt metoder for analyse af vandets fysik, kemi, plankton og primærproduktion. Undersøgelserne afsluttes med udarbejdelse og fremlæggelse af en projektrapport.

Form og omfang
2 F per uge i 11 uger
4 K/TØ per uge i 11 uger
Et 5-dages blokkursus (felt- LØ) i maj.

Obl. program
K/TØ, blokkursus.

Litteratur
Oplyses senere

Lærere
Hans Brix, Hans-Henrik Schierup & NN

Eksamen
4-timers skriftlig prøve. Bedømmelse efter 13-skala under medvirken af ekstern censor.