Studieportaler

Hvorfor rejse ud?

Drømmer du om at arbejde uden for Danmarks grænser? Har du altid været fascineret af andre kulturer? Kunne du godt tænke dig at blive virkelig god til fransk? Er der et universitet ude i verden med en helt unik viden inden for netop dét, som du er interesseret i? Eller har du også fundet ud af, at det virkelig giver plusser på CV’et, hvis man har tilbragt et eller flere semestre i udlandet?

Lige meget hvad der motiverer dig, er der masser af gode grunde til at rejse ud i verden i løbet af studietiden.

Udvid din akademiske horisont

At læse et semester på et universitet i udlandet kan give et nyt perspektiv på dit fag og et indblik i en anden akademisk tradition. Det kan være udfordrende at opleve andre tilgange til undervisning og eksamener, men det er også meget lærerigt. Du får muligheden for at tage kurser, der ikke udbydes på AU, eller kurser der måske ligner dine fag på AU men giver et nyt perspektiv. Et studieophold i udlandet kan åbne dørene til nye faglige opdagelser og passioner, og give dig ny energi og inspiration til dine fremtidige studieplaner.

Få uforglemmelige oplevelser!

Foruden kurser og forelæsninger på et andet universitet giver et semester i udlandet rig mulighed for at gå på opdagelse! Eventyrlyst og spontanitet kan give dig oplevelser og minder for livet, hvad end du besøger ikoniske varetegn, giver dig i kast med byttehandler på lokale markeder eller prøver nye og lokale madvarer. Hvor klichéfyldt det end lyder, har frasen "variation er livets krydderi" aldrig passet bedre - forandringer, variation og nye oplevelser kan gøre livet sjovere! 

Få international forståelse

Studerende står i dag over for et internationalt jobmarked, hvor konkurrencen om de mest spændende job er hård. Derfor er det klart en fordel at kunne bevise, at man har en international forståelse og interkulturelle færdigheder.

På Aarhus Universitet findes der allerede et internationalt studiemiljø med mange internationale studerende og undervisere, men for at komme helt ind under huden på en anden kultur er man nødt til at bo og leve der, og det giver et udvekslingsophold mulighed for.

Opbyg erhvervsrettede kompetencer

Når du rejser ud, vil du få mange oplevelser, der gør dig klogere som studerende, som menneske og som kommende medarbejder. Du vil stå i situationer, du ikke har prøvet før, og du vil skulle træffe en masse beslutninger om fag, nye venner, bolig osv. Alle oplevelser vil være lærerige, og hvis du reflekterer yderligere over hver enkelt oplevelse – sjov som mindre sjov, vil der være gode erfaringer, du kan tage med dig i dit liv fremover.

Når virksomheder ansætter medarbejdere, kigger de ikke kun på dine faglige kompetencer. Der lægges også vægt på din personlige profil. Et ophold i udlandet vil være med til at forme din personlighed, og alle dine oplevelser og erfaringer vil kunne omsættes til kvalifikationer, som efterspørges på arbejdsmarkedet – nationalt som internationalt.

Skab internationalt netværk

Hvis du tager et semester i udlandet, har du samtidig muligheden for at skabe et netværk med studerende fra hele verden – studerende, der måske senere sidder i spændende job i store organisationer og virksomheder.

Det viser også uafhængighed og modenhed at forlade venner og familie derhjemme for at tage ud og lære at begå sig i et andet land med andre regler og normer, end man er vant til.

Sidst men ikke mindst vil et udlandsophold være en uforglemmelig oplevelse, med spændende rejsemuligheder og nye venner og bekendtskaber fra hele verden. Det er en måde at rejse på som ikke kan sammenlignes med noget andet, og en oplevelse, man aldrig glemmer.

Hvad siger andre studerende?

Når AU-studerende kommer hjem fra et udvekslingsophold, udfylder de en Travel Report, som du kan have stor af glæde af at læse. Du finder Travel Reports fra hjemvendte studerende i MoveOn under de enkelte universiteter. De indeholder masser af nyttig viden for dig, som er i gang med at planlægge et udvekslingsophold.

Ebbe

Ikke mange vælger destination som Ebbe og man kan spørge sig selv, hvorfor dog ikke?

Ebbe tog til Ljubljana i Slovenien sammen med sin kæreste. Ebbe læser Statskundskab og kæresten læser Antropologi. Der var flere grunde til at de valgte Slovenien. Det var nemt at komme af sted sammen til Ljubljana, der er en fantastisk smuk natur, byen er en lille kulturel storby og det var forholdsvis nemt at vælge fag på engelsk.

Camilla

Camilla læser Statskundskab og tog til Warszawa i Polen på sit 9. semester. Camillas familie har rødder i Polen, så Camilla havde en nysgerrig for dette land – og hun ville gerne have be- eller afkræftet nogle af sine fordomme om Polen. For Camilla viste Warszawa sig at være en lille perle. Økonomisk viste turen sig også at være fordelagtig. 

Torben

Torben havde ikke lyst til at drage til Australien og USA, som så mange andre gør, men ville i stedet prøve en mindre ”berømt” destination. For Torbens valg af destination var det faglige af stor betydning, ligeledes sikkerheden for at få fag på engelsk. For Torben blev det sociale ved et studieophold i udlandet af overraskende stor betydning. Torben læser Matematik på AU.

Maja

Maja læser antropologi og tog på studieophold i Göteborg. Her læste Maja kriminologi, som ikke udbydes på AU. Maja blev så glad for faget kriminologi, og det viste sig, at studieopholdet kan betyde en ændring for hendes studieplaner.

"Hvis ikke man kan få det fag man gerne vil herhjemme, så er verden jo åben for en. Så det er bare med at undersøge hvor i verden, de har de fag, man gerne vil have, og om der måske er nogle lande, der er specielt gode inden for det område."

Jakob

Jakob læser spansk og valgte at rejse ud på egen hånd. Jacob tog på studieophold til Alicante i Spanien.

Da han tog alene af sted, fik han meget mere ud af opholdet, end han havde forventet. Han blev især godt integreret i det lokale miljø og med de øvrige internationale studerende, som han efterfølgende har besøgt. 


GRIB VERDEN

Uddannelses- og Forskningsministeriet har lavet en hjemmeside der henvender sig til studerende der gerne vil rejse ud på studie- eller praktikophold.

Læs mere