Som studerende kan du få meritoverført prøver fra andre institutioner. Dette forudsætter dog, at disse prøver bliver godkendt ved faglig vurdering og meritansøgningen godkendes af studienævnet.
Hvis prøverne er på tilstrækkeligt niveau og har relevans, kan de indsættes som valgfag, og hvis der er komplet ækvivalens mellem en prøve, som du har taget, og en obligatorisk prøve på dit studium, så kan du fritages for denne.
Der gives kun merit, hvis studienævnet er fuldstændig overbevist om kvalitet og indhold i de elementer andre steder fra, som du ønsker indsat. Det er derfor vigtigt, at du følger nedenstående vejledning, hvis du søger om merit.
Når du søger om at lade et fag erstatte et fag i dit studieprogram, er der tale om en forhåndsgodkendelse (inden du tager af sted) eller en merit (efter du har gennemført faget). Det er studienævnet, der afgør om du kan få forhåndsgodkendelse eller merit.
Både forhåndsgodkendelse og merit søger du gennem Selvbetjeningen
Der er forskellige blanketter til ansøgning af merit og forhåndsgodkendelse henholdsvis på AU og uden for AU på din studieselvbetjening på mitstudie.au.dk
Ønsker du at erstatte et fag i dit studieprogram med et andet fag på AU, er det gæstefag.
Hvis du ønsker at søge om forhåndsgodkendelse til/merit fra udvekslingsophold, så se under 'Udveksling og praktik i Udlandet'.
Forhåndsgodkendelsen er ikke det samme som godkendelse til optagelse på det/de fag du har søgt godkendelse af. Du skal derfor selv kontakte uddannelsesinstitutionen for at søge om egentlig optagelse på faget/fagene.
Hvis du ønsker et fag ud over din uddannelse, skal du ansøge via tomplads (mod betaling).
Du kan først søge om forhåndsgodkendelse eller merit, når du har indsamlet alle alle relevante informationer:
Vær opmærksom på, at der som hovedregel ikke kan gives merit for fag, der er mere end 10 år gamle. Dette vil dog altid bero på en konkret vurdering, og du opfordres til at kontakte studienævnet, hvis du er i tvivl.
Når du søger merit for et fag i dit studieprogram, skal faget, der søges merit på baggrund af, være afsluttet med en karakter efter 12-skalaen på den pågældende institution. Dette gælder dog ikke for fag, der afsluttes med bestået/ikke bestået samt fag fra udenlandske institutioner.
Hvis du har modtaget en karakter efter 12-skalaen for faget du søger merit på baggrund af, vil denne karakter blive indsat i dit studieprogram. Denne karakter vil indgå i det samlede karaktergennemsnit.
Karakterer opnået i udlandet bliver ikke konverteret til den tilsvarende danske karakter og indgår derfor ikke i det samlede karaktergennemsnit. Er faget gennemført ved en udenlandsk uddannelsesinstitution, overføres det opnåede resultat som "bestået".
For at kunne overføre ECTS skal disse være delelige med 10 ECTS. Det vil sige, at du vil få overført det maksimum antal ECTS, der er delelig med 10. Du kan se nedenfor, hvor mange ECTS du vil få overført, i forhold til hvad du består på et andet universitet:
Hvis der er ECTS-point, der ikke bliver overført, vil disse ikke gå tabt. De vil kunne bruges på et senere tidspunkt, hvis dette skulle vise sig nødvendigt. Dette betyder i praksis, at f.eks. et summer school fag, der vægter 7,5 ECTS kan kombineres med et andet fag à minimum 2,5 ECTS, og at der på den måde vil kunne overføres en samlet gruppemerit med 10 ECTS.
Bemærk at der kun udbydes fag à 10 ECTS på Juridisk Institut.
Er du i tvivl om, hvordan et fag kan indsættes i dit studieprogram, kan du kontakte studievejledningen.
Sagsbehandlingstiden for ansøgninger om forhåndsgodkendelse eller merit er i udgangspunktet 6-8 uger.
Hvis de vedhæftede fagbeskrivelser eller ansøgningen er mangelfuld, kan det forlænge sagsbehandlingstiden.
Sommerperioden
I sommerperioden må der forventes længere sagsbehandlingstid, da de undervisere og studerende, som laver de faglige vurderinger, i udgangspunktet holder ferie i juli måned.
Når du har indsendt din ansøgning om forhåndsgodkendelse eller merit, vil sagsbehandleren gennemgå de vedhæftede fagbeskrivelser og vurdere, om de indeholder de nødvendige informationer. Dernæst sendes fagbeskrivelserne til de undervisere og studerende, der skal foretage den faglige vurdering. Når sagsbehandleren har modtaget den faglige vurdering sammenfattes en afgørelse, som du modtager via e-Boks.
Studievejledningen vejleder dig til at ansøge, selvom der er kort tid til fristen, hvor du skal bruge din forhåndsgodkendelse/merit.
Det er ikke altid muligt at behandle en ansøgning rettidigt, hvis den indsendes kort tid før en frist. Som udgangspunkt vil din sagsbehandler og de undervisere og studerende, som foretager den faglige vurdering, dog prioritere ansøgninger af hastende karakter og forsøge at behandle din ansøgning, så du har svar inden en given frist.
Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal forholde dig i tilfælde af, at du ikke får svar på din ansøgning før en eventuel frist, kan du kontakte studievejledningen. Studievejledningen har ikke mulighed for at fremskynde behandlingen af din ansøgning, men kan vejlede dig om dine muligheder, hvis du ikke får svar inden fristen.