Claus rejste med tog til München

Claus læser på kandidatuddannelsen teknologibaseret forretnings-udvikling og er i foråret 2022 på udveksling i München, Tyskland.


En fredag formiddag i april sidder Claus i et tog med retning mod Hamborg. Over for ham sidder to unge tyskere, og de tre sludrer på en blanding af tysk og engelsk om, hvad der er værd at se og opleve i Bayern. Claus er nemlig på vej på udlandsophold i München, hvor han skal studere et semester på det tekniske universitet.

Togrejser giver ro
Der er flere grunde til, at Claus har valgt at rejse med tog på udvekslingsophold. Udover at toget er den mest klimavenlige transportform, er der ikke den store forskel i tidsforbrug på at foretage rejsen fra Aarhus til München med tog sammenlignet med fly eller bil. Prisen på at rejse med fly eller tog er nogenlunde ens, forudsat at man bestiller sin togbillet i god tid. ”Og så er toget en behagelig rejseform, hvor man typisk har mulighed for at fordybe sig i en bog eller en film i mange timer ad gangen, uden at skulle stresse over det næste skift eller andre forstyrrelser,” forklarer Claus.

Rejsen fra Aarhus til München klares med et enkelt skift i Hamborg. De 45 minutters ophold indtil næste tog fordrives på banegårdens caféer, butikker og restauranter, hvor Claus opstøver en ’brötchen’ (sandwich, red.) og en kop kaffe.

Trængsel i toget
Anden og sidste del af rejsen bliver mindre komfortabel. Toget fra Hamborg til München er stuvende fuldt, og Claus har ingen pladsbillet.

Vidste du?

I en undersøgelse foretaget af Green Erasmus i 2022 svarer 94% af de adspurgte studerende, at de er meget bekymrede for klimaforandringer. Samtidig svarer 75% af udvekslingsstuderende, at de er rejst med fly – frem for grønnere alternativer – til og fra deres udvekslingsdestination.

Derfor sidder han i gangen, oven på sin kuffert, indtil toget holder ind i Hannover, hvor mange stiger af, og der bliver en siddeplads ledig.

Mens mørket falder over det sneindpakkede sydtyske landskab, sænker toget pludselig hastigheden voldsomt. Over højtaleranlægget oplyser konduktøren, at man på grund af en teknisk fejl i toget, der kører foran, er nødsaget til at køre i sneglefart resten af vejen til München.

Ægte bayersk velkomst
Claus ankommer til Münchens hovedbanegård kl. 22, en time senere end forventet. På banegården fordufter træthed og irritation dog så hurtigt som skummet på en weissbier (hvedeøl, red.), da Claus modtages af sine udlejere – et muntert ældre ægtepar, som inviterer ham med hen på en ”bierstube”, et værtshus, hvor man også kan bestille mad.

Det er fredag aften, og Claus skyller den lange rejse fra Aarhus ned med et stort krus øl i godt selskab.

Claus’ råd til andre studerende, der overvejer at rejse med tog på udlandsophold:

  • Husk at bestille pladsbillet til hele turen, hvis du vil undgå at stå op på dele af rejsen. Hvis du rejser med forskellige selskaber, skal du sandsynligvis købe pladsbilletter gennem flere forskellige hjemmesider. Og vær ude i god tid – de populære afgange bliver hurtigt fyldt op.
  • Rejser du gennem Tyskland, er det en god idé at hente appen DB navigator. Med det tyske baneselskabs app kan man blandt andet bestille billetter og få opdateringer vedrørende ens rejse.
  • Vær åben over for muligheden for at falde i snak med dine medrejsende. En lang togtur kan føles knap så lang, hvis man falder i en god samtale, og samtidig får man mulighed for at øve sine fremmedsprog.
  • Kig op fra din skærm og nyd udsigten. En fordel ved at rejse med tog frem for fly er, at man har mulighed for at se de steder, man passerer igennem, og opleve, hvordan landskaberne skifter i løbet af rejsen.