Del aldrig dit login

Lav stærke adgangskoder og genbrug dem ikke på tværs af platforme.


Pas godt på dine loginoplysninger

Dine brugernavne og adgangskoder er den lås, vi sætter på systemer og webtjenester for at sikre, at uvedkommende ikke får adgang

Loginoplysninger er personlige, og du bør ikke deles med andre. Lav adgangskoder, som er nemme at huske, men svære at gætte, og undgå at skrive dem ned. 

Har du mistanke om, at andre kender dine loginoplysninger, bør du straks skifte din adgangskoder. Se hvordan på adgang.au.dk

Gode råd til at passe på login og din identitet

Lav stærke adgangskoder og husk dem

  • En adgangskode skal være stærk - det vil sige en kombination af store og små bogstaver, tal og specialtegn.
  • Sørg for at din adgangskode er svær at gætte.
  • En adgangskode bør ikke indeholde personlige oplysninger. Mange bruger fødselsdatoer, navne, adresser og lignende som adgangskode, men de er nemme at gætte for personer med skumle hensigter.
  • Du kan danne og huske en adgangskode ud fra fx en sætning eller en passphrase.

Adgangskode ud fra sætninger

  • Det er nemmere at huske en sætning end en tilfældig rækkefølge af bogstaver, tal, specialtegn mv. Det kan du udnytte til at lave en adgangskode som en række af tegn, der bygger på en sætning. Fx Lauritz har været Rektor på Aarhus Universitet i mere end 4 år. Denne sætning kan fx omsættes til følgende adgangskode: LhvRpAU>4aar.
  • Med huskesætningen bliver koden nemmere at huske.
  • Du kan udvide systemet ved fx at erstatte bestemte bogstaver med tal eller specialtegn. Fx $ i stedet for S.

Adgangskode = passphrase

  • Du kan også bruge passphrases som adgangskode. Dvs. hele sætninger som kodeord.
    Fx Peter har 1 gul Volvo, men den ser brun ud. 
  • Passphrasen er relativt let at huske, men er samtidig rimelig komplekst, svært at gætte og så lang, at det i praksis ikke kan lade sig gøre at prøve sig frem.
  • Ulempen er, at ikke alle systemer understøtter passphrases. 
  • Det kan ofte løses ved at fjerne mellemrum og andre ikke "normale" tegn, så sætningen i stedet bliver Peterhar1gulVolvomendenserbrunud.
  • Hvis det er muligt at benytte passphrases, skal man være opmærksom på ikke at benytte passphrases som er nemme at gætte, fx "Ole sad på 1 knold og sang". Berømte citater, kendte sange o.lign. findes sandsynligvis på hackernes passphrase lister, og dermed bliver det nemmere at gætte.

Log altid ind med totrinsbekræftelse

Totrinsbekræftelse er et redskab til at tjekke, at du er den, du giver dig ud for at være, når du logger ind. Typisk skal du bekræfte det på din telefon. Det er en effektive måde at hindre andre i at udgive sig for dig online.

De fleste AU-systemer som eksempelvis Brightspace og Mitstudie har krav om totrinsbekræftelse, men for din egen skyld bør du også slå totrinsbekræftelse til på særligt din private mailkonto, sociale medier og andre steder, hvor du logger ind med en adgangskode.

Se, hvordan du aktiverer totrinsbekræftelse på AU i denne vejledning.

Se også, hvordan du aktiverer totrinsbekræftelse på en række populære tjenester på sikkerdigital.dk.


Skift din adgangskode

Er du i tvivl om din adgangskode er god nok? - Skift den her.