AU arbejder for at reducere universitetets CO2-udledning markant. Hvert år udarbejdes der en klimahandleplan med konkrete initiativer, som skal gøre universitetet mere klimavenligt, og klimaregnskaber gør det muligt at følge udviklingen. Læs om målene, tallene og indsatserne her på siden.
AU har et mål om at være klimaneutral i 2040, og i 2025 skal universitetets CO2-udledning være reduceret med 35% sammenlignet med 2018. Aarhus Universitets klimastrategi 2020-2025 tegner vejen derhen og indeholder mål og indsatser på 4 områder:
Klimastrategien er udarbejdet i et samarbejde mellem studerende, forskere og administrative medarbejdere og vedtaget i universitetsledelsen efter en bred høring på universitetet.
I forlængelse af klimastrategien udvikles der hvert år en handleplan med en række indsatser, som bidrager til at reducere universitetets CO₂-udledning. Hvert år følges der op på aktiviteterne for det forgangne år.
Læs også:
Klimaregnskabet viser universitetets klimaaftryk og er et redskab til at følge udviklingen. Se de seneste regnskaber:
Klimaregnskabet indeholder en oversigt over de drivhusgasser, som AU har udledt det pågældende år omregnet i CO2-ækvivalenter. Klimaregnskabet skal hjælpe AU til at få indsigt i universitets klimaaftryk, og giver et indblik i, om universitetet er på rette vej med at reducere sin CO2-udledning.
Aarhus Universitets klimaregnskab udregnes bagudrettet hvert efterår, når emissionsfaktorerne for det forgange år er fastlagt.
Aarhus Universitets klimaregnskabet tager udgangspunkt i Greenhouse Gas Protocol (GHG), som er en anerkendt metode, der opgør udledning af drivhusgasser omregnet i CO2-ækvivalenter, fordelt på tre såkaldte scopes:
Det er en global anvendt og anerkendt metode, som også bruges af andre virksomheder/universiteter verden over for at bestemme deres CO2-udledning. 5000-7000 virksomheder bruger dette værktøj globalt. Under 10% af dem bruger scope 3.
For Aarhus Universitet er samarbejde med eksterne afgørende for at udvikle stærke, bæredygtige løsninger – både internt på universitetet og med størst mulig gavn for omverdenen.
NUAS sustainability har til formål at fremme og integrere bæredygtig praksis indenfor campusdrift på højere uddannelsesinstitutioner i Norden.