Hvis du har brug for at tale om en oplevelse

STADS kører igen

STADS kører igen planmæssigt, og du kan nu tilmelde dig forårets undervisning og eksamen. Fristen for tilmelding er torsdag den 7. november kl. 23.59.


  • På AU skal vi alle behandle hinanden hensynsfuldt og ordentligt, og universitetet skal for dig som studerende være et trygt sted uden krænkende adfærd.
  • Hvis du har oplevet krænkende adfærd fra en medstuderende eller en medarbejder, opfordrer vi dig til at kontakte vores erfarne studievejledere.
    De er professionelle, fastansatte studievejledere, der har erfaring med svære samtaler med studerende.
  • Du er altid velkommen uanset hvilken oplevelse, du har haft, og hvis du er i tvivl om, hvad du vil gøre.


Vigtigt at vide, når du skal tale med en studievejleder


  • Studievejlederen tager altid din henvendelse seriøst
  • Din samtale med studievejlederen er anonym, fortrolig og uforpligtende - studievejlederen har tavshedspligt og fortæller ikke andre om din oplevelse
  • Du aftaler sammen med studievejlederen, hvad der skal ske efter samtalen
  • Du er velkommen til at tage en bisidder med til samtalen

Eksempler på krænkende adfærd





Hvad sker der, når du kontakter os?


1: Først har du en fortrolig, uforpligtende samtale med en studievejleder


Fortrolig og uforpligtende samtale
Når du kontakter studievejledningen, har du først en fortrolig og uforpligtende samtale med studievejlederen. Til samtalen taler I om din oplevelse, og du kan i løbet af samtalen eller bagefter beslutte, hvad der videre skal ske.

Hvis samtalen med studievejlederen er nok for dig
Det kan være, at du sammen med studievejlederen har fundet løsningsforslag eller handlemuligheder, du gerne selv vil prøve af. Det kan også være, at du bare havde brug for at tale din oplevelse igennem. I så fald gør studievejlederen ikke mere. Du er altid velkommen til at komme til studievejlederen igen, hvis du ændrer mening, eller hvis du har brug for en opfølgende samtale om din oplevelse.

Vigtig information om anonymitet
Du er velkommen til at være anonym til din samtale med studievejlederen. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du går videre med din oplevelse til studielederen på din uddannelse med henblik på en undersøgelse af, om der skal rettes sanktioner mod en medstuderende eller en underviser, kan du ikke længere være anonym, og den formodede krænker kan heller ikke være anonym. Det skyldes hensyn til retssikkerheden for den formodede krænker samt muligheden for grundigt at undersøge hændelsesforløbet og inddrage vidner.

Selvom du ikke kan være anonym, kan du være tryg ved, at studielederen håndterer din henvendelse på en ordentlig og fortrolig måde, hvor der ikke inddrages uvedkommende i sagen.


2: Hvis du går videre med din oplevelse


Studielederen inddrages
Hvis du vil gå videre med din oplevelse, overdrager studievejlederen sagen til studielederen på din uddannelse. Studievejlederen er herfra ikke længere en del af sagen, men du kan naturligvis altid kontakte studievejlederen, hvis sagen påvirker dine studiemæssige forhold eller din trivsel, og du får brug for at tale om den del. 
 

Møde med studielederen
Studielederen vil i de fleste tilfælde indkalde dig til et møde, hvor du kan fortælle din version af sagen. I nogle tilfælde vil studielederen overdrage sagen til en afdelingsleder eller institutleder. Det afhænger af sagens karakter, og hvem der er involveret. Du skal huske, at du meget gerne må tage en bisidder med til dine samtaler med studielederen. Det kan for eksempel være en ven eller et familiemedlem, eller det kan være en rådgiver fra Studerendes Retshjælp eller fra Studenterrådgivningens Tal Trygt-tilbud. Det er i sidste ende studielederen, der træffer afgørelse om det fremadrettede forløb. 

Til samtalen med dig vil studielederen tage notat. Du vil efter samtalen få tilsendt referatet til godkendelse, så både du og studielederen kan være sikre på, at studielederen har forstået din beskrivelse af hændelsesforløbet rigtigt. 
 

  • Begge parter skal høres
    Studielederen er forpligtiget til grundigt at afdække hændelsesforløbet og høre både din og den anden parts version af sagen. Studielederen vil også tale med eventuelle vidner. Du aftaler sammen med studielederen, hvilke dele af hændelsesforløbet, der må refereres til de andre parter i sagen. 
     
  • Hvis det drejer sig om en medarbejder
    Hvis din henvendelse drejer sig om en medarbejder, vil studielederen typisk involvere institutlederen og en medarbejder fra fakultetets HR-afdeling.
     
  • Hvis det drejer sig om en medstuderende
    Hvis din henvendelse drejer sig om en medstuderende, vil studielederen i nogle tilfælde også rådføre sig med AU’s jurister, hvis det skal afklares, om der kan iværksættes disciplinære foranstaltninger. 
     
  • Hvis der sanktioneres

    Hvis det er dokumenteret, at en studerende eller en medarbejder har overtrådt AU’s ordensregler eller AU’s personalepolitik, kan der iværksættes sanktioner. Studielederen må ikke oplyse dig om, hvilke sanktioner der eventuelt bliver effektueret.

    • Sanktionsmuligheder over for studerende kan være

      • Tildeling af advarsel

      • Bortvisning fra universitetet i en begrænset periode

      • Permanent bortvisning

    • Sanktionsmuligheder over for medarbejdere kan for eksempel være

      • Påtale

      • Bortvisning
         

  • Hvis der ikke sanktioneres
    Hvis studielederen vurderer, at der ikke er tale om overtrædelse af ordensreglerne eller personalereglerne, kan AU ikke sanktionere den anden part. Det betyder ikke nødvendigvis, at der ikke har været tale om uhensigtsmæssig adfærd, som studielederen kan iværksætte andre tiltag overfor - det kan for eksempel være konfliktmægling eller et tilbud om at skifte til et andet undervisningshold. 

3: Hvis du efter forløbet har brug for at tale om din oplevelse


Du kan altid kontakte studievejlederne

Du er altid velkommen til at kontakte studievejledningen, hvis du har brug for at tale sagen og dine oplevelser i forløbet igennem. Studievejlederen har ingen indflydelse på de beslutninger, som studie- eller institutlederen træffer i en eventuel sag, så studievejlederen kan ikke gå ind i det konkrete udfald af sagen med dig. Men du kan tale med studievejlederen, hvis sagen påvirker dine studiemæssige forhold eller din trivsel, således at du for eksempel har brug for at søge dispensation eller få information om andre hjælpemuligheder. 


Du kan benytte dig af flere andre tilbud

Du er altid velkommen til at benytte de støttetilbud, du kan læse mere om herunder.




Du har også andre muligheder for hjælp


Tal Trygt


Hos Tal Trygt kan du have en fortrolig samtale og professionel rådgivning, hvis du har været udsat for krænkende adfærd på studiet. Alle rådgivere hos Tal Trygt har tavshedspligt.

Tal Trygt kan hjælpe dig med at rette henvendelse til din uddannelsesinstitution om en krænkende hændelse, og de kan fungere som bisidder for dig.

Krænkende adfærd kan være svært at beskrive helt præcist. Hvis du har været udsat for grov mobning, seksuel chikane, seksuelle overgreb, fysiske overgreb, eller hvis du er i tvivl om, om det, du har oplevet, hører under ordningen, kan du også ringe til Tal Trygt.


Studenterrådets Retshjælp


Studenterrådets Retshjælp er drevet af Studenterrådet og kan hjælpe dig med gratis og uvildig rådgivning i sager om eksempelvis
chikane, mobning, vold og diskrimination.

Studenterrådets Retshjælp er uafhængige af Aarhus Universitet og kan blandt andet være bisidder for dig, hvis du får brug for det.

Studenterrådets Retshjælp har tavshedspligt. Det betyder, at alle oplysninger bliver behandlet fortroligt, og de bliver ikke videregivet


 


Studenterlinjen


Studenterlinjen er drevet af frivillige studerende, som er trænet i at lytte og støtte, og som kan henvise dig til relevante ressourcer ved behov.

Hos Studenterlinjen kan du henvende dig anonymt.

Hvis du går med noget, du har lyst til at snakke om, har du mulighed for enten at ringe eller chatte anonymt og fortroligt i aftentimerne.

Det er dig, der bestemmer, hvad I skal tale om, og intet er for småt!

 


 Studenterpræsterne


Aarhus Universitet har to studenterpræster tilknyttet. Studenterpræsterne tilbyder gratis samtaler til alle studerende. Samtalerne kan dreje sig om vidt forskellige overvejelser og problemer.

Studenterpræsterne er underlagt absolut tavshedspligt.