Palæontologi og Stratigrafi

Palæontologi og Stratigrafi

Grundkursus, E2003 (2. Kvarter), 1 point, 5 ECTS


Palæontologi
Målsætning:
At give de studerende et bredt kendskab til livets udvikling på Jorden fra de flercellede organismers opståen for 600 mio. år siden til i dag, samt at give en grundlæggende forståelse for de vigtigste evoloutionære processer.

Indhold:
De enkelte dyre- og plantegrupper præsenteres nogenlunde i den rækkefølge de er opstået i eller har fået betydning i. Der lægges vægt på samspillet mellem organismernes form og funktion i forhold til de fysiske omgivelser. Kurset vil også omfatte en generel gennemgang of Jordens og livet historie gennem de sidste 600 mio år. De fysiske forhold, som til enhver tid har sat rammerne omkring udviklingen, vil blive gennemgået. Fokus vil være på kontinenternes placering, oceanernes og atmosfærens udvikling samt klimaændringer. Den biologiske udviklings betydning for Jorden vil også blive belyst, ligesom de gentagne masseuddøener og deres indflydelse på livets udvikling vil blive diskuteret. Darwins forklaringsmodel for den biologiske evolution præsenteres. Døde organismer forvandling til fossiler samt opbevaringsforhold gennemgåes kort.

Form og omfang:
2 F pr. uge i 7 uger.
2 TØ pr. uge i 7 uger.


Stratigrafi
Målsætning:
At de studerende bliver i stand til at analysere og kortlægge lagserier ved hjælp af de vigtigste stratigrafiske værktøjer.

Indhold:
Stratigrafi er læren om de geologiske lagserier. I stratigrafi beskrives og inddeles lagserier ud fra sammensætning, fossilindhold og aldersrelationer. I kurset lægges vægt på, hvorledes korrekt tolkning af lagserier kan belyse de geologiske udviklingsforløb.
Grundbegreber og historisk baggrund for den moderne forståelse af geologiske lagserier præsenteres. De primære stratigrafiske værktøjer, lito-, bio-, krono- og sekvensstratigrafi, gennemgås, og der øves i stratigrafisk analyse og korrelation. Der lægges vægt på forholdet mellem lagserier og geologisk tid.

Form og omfang:
2 F pr. uge i 7 uger.
2 TØ pr. uge i 7 uger.

Litteratur:
Marshak, S. 2001. Earth: Portrait of a planet.
Michelsen, O. 2000. Kompendium i stratigrafi og historisk geologi.
Kompendium i palæontologi.

Obl. program:
Øvelser.

Eksamen:
3 timers skriftlig eksamen uden hjælpemidler. Bedømmes efter 13 skala med intern censur.

Lærere:
Erik Thomsen & Claus Heilmann-Clausen