Bølger og optik N

BØLGER OG OPTIK N

Målbeskrivelse:

Kurset tager udgangspunkt i de forudgående kurser i mekanik og elektromagnetisme. Den studerende opnår kendskab til beskrivelsen af og fortrolighed med behandlingen af såvel mekaniske som elektromagnetiske bølger, herunder emner som interferens og diffraktion. Den studerende opnår indsigt i optik, herunder lysets natur og udbredelse, geometrisk optik og optiske instrumenter.
Kurset "Bølger og optik" er den fjerde del af et indledende forløb på fire dele. Forløbet giver en sammenhængende præsentation af den klassiske fysik i sin helhed. Målsætningen for det samlede forløb er, at den studerende skal få et klart indblik i sammenhængen den klassiske fysiks enkelte discipliner samt blive i stand til at behandle karakteristiske problemstillinger inden for de enkelte discipliner. Endvidere skal den studerende opnå indsigt i historiske aspekter af fysikkens udvikling.

Indhold:

Kurset består af en teoretisk og en eksperimentel del. Den teoretiske del omfatter:
1. Mekaniske bølger
2. Superposition og svingningstilstande
3. Lydlære
4. Elektromagnetiske bølger
5. Lysudbredelse
6. Geometrisk optik
7. Optiske instrumenter
8. Interferens og diffraktion
Den eksperimentelle del er snævert forbundet med den teoretiske del.

Lærebog:

H. D. Young and R. A. Freedman, 'University Physics' (10. udgave), kapitlerne 19-21 og 33-38.

Undervisningsform:

3 timers forelæsninger og 4-5 timers integrerede teoretiske og eksperimentelle øvelser per uge. En uges undervisning afløses af eksperimentelt projektarbejde, for hvilket der udarbejdes en rapport.

Forudsætninger:

Modulerne Mekanik og termodynamik og Elektromagnetisme.

Evalueringsform:

Mundtlig eksamen med 13-skala karakter og intern censur. I prøven inddrages projektarbejdet, således at der spørges såvel i det teoretiske stof som i projektarbejdet.
Laboratorierapporter samt 3 afleveringsopgaver skal godkendes forinden indstilling.

Placering:

4. kvarter

Omfang:

5 ECTS