Proteiners Struktur og Funktion

Proteiners Struktur og Funktion

B-modul, Forår, 2 point, 10 ECTS

Målsætning

Kurset har som formål at give deltagerne indblik i de begreber, der anvendes inden for moderne biomolekylær strukturbeskrivelse samt nogle af de principper, der ligger til grund for makromolekylers foldning og deres vekselvirkning med andre molekyler. Deltagerne sættes i stand til at gennemgå oversigtsartikler med et væsentligt strukturelt indhold. Desuden vil de blive i stand til at søge strukturel information ved anvendelse af strukturdatabaser og simple PC-baserede display-programmer.

Indhold

Kurset indeholder beskrivelser af generel struktur af proteiner, polysaccharider og nukleinsyrer samt af deres konformation og foldning. De kemiske og fysiske egenskaber, der er bestemmende for molekylernes struktur og vekselvirkninger, vil blive gennemgået. Makromolekylernes egenskaber i opløsning samt deres vekselvirkninger i opløsning og i krystaller gennemgås. Struktur- og funktionsbeskrivelse af eksempler fra væsentlige dele af biokemien belyses ved brug af PC-computerprogrammer. Som mulige eksempler kan nævnes enzymatiske reaktioner, proteolytiske enzymer og deres inhibitorer, immunoglobuliner, vira, nukleotidbinding, protein/nukleinsyre-komplesker, transskriptionskontrol, DNA og RNA.

Form og omfang

3 F/TØ og 3 timers computerøvelser pr. uge i 12 uger.

Obl. program

Teoretiske øvelser og computerøvelser.

Forudsætninger Biokemi A.

Lærebøger

T.E. Creighton: "Proteins, Structures and Molecular Properties". 2nd Edition, 1993. W. H. Freeman, New York. C. Branden and J. Tooze: "Introduction to Protein Structure", 2nd Edition, 1999, Garland Publishing Inc., New York.

Udleverede noter.

Originallitteratur.

Lærere

Jens Nyborg, Søren Thirup og Lars Sottrup-Jensen.

Eksamen

4-timers skriftlig prøve. Bedømmelse efter 13-skalaen under medvirken af ekstern censor.

Bemærkninger

Højst 24 deltagere.