Videnskabsfilosofi

Videnskabsfilosofi

Formål
At sætte naturvidenskaberne ind i en bred sammenhæng. Hensigten er at introducere centrale begreber og problemstillinger som inspiration til en kritisk, faglig selvforståelse. Det er et væsentligt formål at sætte studerende ved det naturvidenskabelige fakultet i stand til at diskutere fagdisciplinernes fælles tankegods og forberede dem til sådanne aktiviteter som deltagelse i offentlige debatter og formidling af naturvidenskabelig forskning.

Indhold

Præsentation og diskussion af centrale videnskabsfilosofiske begreber og teorier af epistemologisk, ontologisk og metodologisk karakter. Specielt vil der blive fokuseret på den videnskabelige dynamik, d.v.s. udvikling af viden, herunder spørgsmålet om fremskridt i videnskaberne og vekselvirkningen mellem teori og eksperiment. Sociologiske metoder og synsvinkler vil blive inddraget. Som et gennemgående træk i kurset vil de filosofiske teorier blive eksemplificeret ved, og konfronteret med, empirisk materiale fra videnskabshistorien. Forholdet mellem videnskab og teknologi og mellem videnskab og etik vil blive behandlet. De specielle forhold, der gør sig gældende i de enkelte fagdiscipliner, f. eks. biologi, fysik og matematik, vil blive behandlet. Eksempler på forskning ved institutterne præsenteres.

Undervisningsform

En blanding af forelæsninger og øvelser, ialt 32 skematimer. Under forelæsningerne præsenteres stoffet i oversigtsform. De teoretiske øvelser finder sted på mindre hold og består af oplæg fra en studerende på baggrund af et udleveret materiale. Der vil også blive mulighed for almene diskussioner af behandlede emner.

Litteratur

Udleverede noter.

Lærer(e)

Kurt - external-link "">Kurt Møller Pedersen, lærere fra faginstitutter og hjælpelærere

Omfang

1 point.

Evaluering

Bestået/ikke bestået på grundlag af registreret fremmøde, herunder oplæg, samt godkendelse af en mindre emnerapport.

Forudsætninger

Kurset henvender sig til studerende ved Det naturvidenskabelige Fakultet, der har gennemført mindst 3 semestre. Det er et obligatorisk kursus for alle biologistuderende, og er for dem skemalagt til 4. semester.