Kemi 10

Kemi 10 Fra kemi til materialer

Målsætning
Kurset skal give et indblik i, hvordan den kemiske struktur af molekyler og stoffer, evt. sammenholdt med systemernes indre vekselvirkninger, giver anledning til de specielle egenskaber, som 'moderne' materialer besidder.

Indhold
Eksempler på 'moderne' materialer er elektronik baseret på polymermaterialer, organiske metaller, flydende-krystal computerskærme, kunstige muskler, katalysatorer, sæbe mm. I forelæsningerne beskrives de forskellige molekyltyper: Polymerer, amfifiler, detergenter, flydende krystaller (mesogenes). De forskellige tilstandsformer og karakteristika introduceres sammen med, at der gives en beskrivelse af de relevante intermolekylære vekselvirkninger. I forbindelse med dette vil entropibegrebet og den fri energi også blive indført på et delvist kvalitativt niveau. Eksperimentelle metoder til karakterisering af molekylernes og systemernes egenskaber vil også blive beskrevet.

Forudsætninger
Kemi på gymnasialt B-niveau.

Undervisningsform
1-2 timers forelæsning pr uge. 5-6 timers projektarbejde med vejledning. De studerende deles op i grupper med 2-3 personer i hver. Grupperne vælger et emne, søger litteratur ved brug af databaser og udarbejder en rapport over emnet. I de sidste uger af forløbet skal alle deltagere hver især give deres egen fremlægning af rapporten, hvor alle hører på.

Lærebøger
Meddeles senere.

Evaluering
Bestået/ikke bestået på grundlag af godkendelse af rapport og fremlægning.

Bemanding
Forelæsninger: J.S. Pedersen.
Vejledning: J.S. Pedersen og NN.

Belastning
2 point/10 ECTS.

Varighed
Kurset forløber over èt semester og udbydes i efteråret og er for studerende på kemiliniens 1. semester.