Astronomi 212

Astronomi 212


Kort beskrivelse


Kurset består af 2 dele
a) En del om Solsystemet med teoretiske øvelser og
b) en del om observationer og dataanalyse med praktiske øvelser ved kikkert og computer.

Indhold
a) Fysiske processer i Solsystemet. Planeter og måner. Ringsystemer. Kometer, asteroider, meteoritter. Solsystemets dannelse.
b) Observationel astronomi. Gennemgang af teleskoper og instrumenter. Vi vil især koncentrere os om de instrumenter, som danske astronomer har adgang til via vort medlemskab af ESA (European Space Agency), ESO (European Southern Observatory) samt NOT (Nordic Optical Telescope). Vi vil gennemgå principperne bag astrometri, fotometri og spektroskopi og de problemer der skal løses. Behandling og kalibrering af observationsdata vil ske som øvelser. Introduktion til forskellige programpakker gives og til databaser, som kan udnyttes via internettet.
Vi vil forsøge at arrangere et observationsophold på Tenerife, hvor vi har mulighed for at låne en 80cm kikkert. Dette er dog betinget af om finansiering kan skaffes. Derudover vil der være mulighed for at arbejde med instrumenter på Ole rømer observatoriet i Århus.

Lærebøger
a) Carroll and Ostlie: An Introduction to Modern Astrophysics (Addison-Wesley, nyeste udgave), Kapitel 18-21, samt uddrag fra bøger og tidsskirftsartikler.
b) Poul Erik Nissen: Observationel Astronomi, samt uddrag fra bøger og tidsskriftsartikler.

Lærere
Søren Frandsen og Peter Gammelgård.

Form og omfang
a) 1 times forelæsning og 1-2 timers teoretiske øvelser om ugen.
b) 2 timers forelæsninger og 2-3 timers praktiske øvelser om ugen, hvor forelæsningerne dog formentligt aflyses under projektarbejde.

Eksamens-, bedømmelses- og censurform
Intern bedømmelse (bestået/ikke bestået) på basis af afløsningsopgave eller deltagelse i teoretiske øvelser i del a), samt skriftlig rapport over selvstændigt projekt i del b).

Point/ECTS
2 point/10 ECTS.

Kvarter
3. og 4. kvarter, F2004.