Fysik 202

Fysik 202


Mål- og indholdsbeskrivelse

Kurset giver en indføring i ikke-relativistisk kvantemekanik.
Vi præsenterer grundelementerne i en kvantemekanisk beskrivelse af et system: Bølgefunktion, Schrödingers ligning, repræsentation af observable og fortolkningsregler. Der gives en diskussion af simple èndimensionale problemer, som potentialspring, -brønd og -barriere (tunneleffekt) og den harmoniske oscillator. Herefter studeres bevægelse i 3 dimensioner med hovedvægten på impulsmomenter og brintatomet. Spin introduceres. Kurset afsluttes med en præsentation af tidsuafhængig perturbationsregning og af variationsregning, der anvendes på henholdsvis Stark-effekten og heliums grundtilstand.

Lærebøger
David J. Griffiths: "Introduction to Quantum Mechanics".

Lærere
Karlheinz Langanke

Form og omfang
Der afholdes 3 timers forelæsning og 4 timers teoretiske øvelser om ugen. I en ekstra frivillig forelæsning (1 time pr uge) vil vi diskutere nogle beregningsmæssige aspekter af kvantemekanikken og vi vil benytte software til grafisk at udvikle intuition for vigtige kvantemekaniske anvendelser.

Obligatorisk program
I ca. 3 uger mod semestrets slutning vil forelæsninger og øvelser blive erstattet af projektarbejde.

Eksamens-, bedømmelses- og censurform
Projektet afrapporteres skriftligt og individuelt, og der afholdes en 4-timers skriftlig eksamen. I bedømmelsen vægtes den skriftlige prøve med 2/3, mens projektet vægtes med 1/3. Bedømmelsen foregår efter 13-skalaen med ekstern censur.

Hjælpemidler til eksamen
Alle sædvanlige

Point/ECTS
2 point/10 ECTS

Kvarter
3. og 4. kvarter F2004