Fysik 203

Fysik 203


Mål- og indholdsbeskrivelse

Kurset har en teoretisk og en eksperimentel del. Formålet med den teoretiske del er at bibringe kundskaber i elementær analytisk mekanik og i speciel relativitetsteori. Formålet med den eksperimentelle del er at give erfaring med eksperimentelt arbejde og med rapportering heraf. Der arbejdes med elektronik, statistik og usikkerhed samt et projekt.
Indhold
Analytisk mekanik.
    Lagrange- og Hamiltonbeskrivelse for mekaniske systemer og for en ladet partikel i et elektromagnetisk felt, polære koordinater med anvendelse på Keplerproblemet.

Relativitetsteori.

    Historisk indledning, relativitetsprincippet og lyshastighedens konstans, samtidighedsbegrebet, Lorentztransformationen, Lorentzforkortningen og tidsforlængelsen, transformation af hastigheder, relativistisk dynamik, fire-impulsen, ækvivalensen mellem energi og masse, fire-potentialet i elektrodynamikken, transformation af elektriske og magnetiske felter.

Laboratoriearbejde.

    Laboratoriearbejdet består af tre dele:
  • Basal analog elektronik (apparaturkendskab, komponenter, operationsforstærkeren, strømforsyninger).
  • Øvelser vedrørende måleusikkerhed og statistik. Hertil er knyttet 4 forelæsninger.
  • Projekt (ellære og optik).


Lærebøger
Analytisk Mekanik: O. Knudsen og O. Pedersen: "Lærebog i mekanik", kapitel 5, noter.
Relativitetsteori: A.P. French, "Special relativity", noter.
Laboratorieøvelser: Noter v. Helge Knudsen.

Lærere
Ejvind Bonderup (teoridel) og Helge Knudsen (eksperimentel del).

Form og omfang
Den teoretiske del omfatter 2 timers forelæsning og 2 timers teoretiske øvelser om ugen, mens den eksperimentelle del omfatter 3 timers laboratorieøvelser om ugen og enkelte forelæsninger.

Obligatorisk program
Deltagelse i eksamen forudsætter aktiv deltagelse i laboratoriearbejdet og godkendelse af mindst 4 afleveringsopgaver i det teoretiske stof i hvert af de to kvarterer. Aktiv deltagelse i laboratoriearbejdet indebærer fremmøde ved laboratorieøvelserne og projektarbejdet og efterfølgende godkendelse af de tilhørende skriftlige rapporter.

Eksamens-, bedømmelses- og censurform
Mundtlig eksamen i teoristoffet med ekstern censur og bedømmelse efter 13-skalaen.

Point/ECTS
2 point/10 ECTS.

Kvarter
3. og 4. kvarter, F2004.