Moderne Fysik K

MODERNE FYSIK K

 

Målbeskrivelse

Kurset giver den studerende en forståelse for den historiske baggrund for kvantemekanikken, som udgør grundlaget for hovedparten af al moderne fysik. Den studerende introduceres til de ligheder og markante forskelle, der er mellem fysikken på den mikroskopiske skala, dvs. den atomare, og den fra dagligdagen kendte makroskopiske skala, og den studerende får et indblik i nogle af grundelementerne i en kvantemekanisk beskrivelse af mikroskopiske systemer. Den studerende opnår kendskab til atomers,  molekylers og faste stoffers opbygning. Den klassiske, makroskopiske mekanik suppleres ud over det tidligere kursus med elementer, der er af betydning for forståelsen af opbygningen af den kvantemekaniske beskrivelse, samt med elementer, der er af særlig betydning for kemien.

Indhold

Klassisk mekanik: roterende stive legemer; ligevægt og elasticitet; Newtons gravitationsteori; svingninger; bølger og lydlære. Kvantemekanik og atom- og molekylfysik: historisk indledning til kvantemekanikken, den gamle kvantemekanik; Schrödingers ligning med simple anvendelser; introduktion til atom- og molekylfysik.

Lærebog

H. D. Young and R. A. Freedman, 'University Physics' (11. udgave), kapitlerne 38-42 samt udvalgte dele af
kapitlerne 10-13 og 15-16. Enkelte noter.

Undervisningsform

4 timers forelæsninger og 3 timers teoretiske øvelser per uge.

Bemanding

Preben Hvelplund.

Forudsætninger

Modulet Indledende mekanik.

Evalueringsform

Mundtlig examen med 13-skala karakter og intern censur med alle sædvanlige hjælpemidler. 3 afleveringsopgaver skal godkendes forinden indstilling.

Placering

4. kvarter

Omfang

5 ECTS