Relativitetsteori

RELATIVITETSTEORI

 

Målbeskrivelse

Kurset tjener sammen med det indledende 6-moduls forløb til perspektivering af fysikken. Den studerende introduceres til Einsteins specielle relativitetsteori, der bryder med vante forestillinger om rum og tid, og lærer at beherske denne. Desuden perspektiveres fysikken for den studerende gennem foredrag og besøg i forskellige af forskningslaboratorierne på Institut for Fysik og Astronomi.

Indhold

Kurset består af en teoretisk og en praktisk del. I kursets teoretiske del gennemgås Einsteins specielle relativitetsteori: Lorentz-transformationen, længdeforkortningen og tidsforlængelsen, transformationsformler for hastighed, Dopplereffekten  samt den relativistiske energi og impuls. Den generelle relativitetsteori og perspektiverne for vor moderne verdensbillede omtales kort.

Den praktiske del omfatter såvel demonstrationsforsøg som laboratorieøvelser, bl. a. en måling af lysets fart og myonens levetid.

Lærebog

A. P. French, 'Special Relativity', samt noter.

Undervisningsform

3 timers forelæsninger og 5 timers øvelser om ugen. Øvelsestimerne fordeles i gennemsnit ligeligt mellem teoretiske øvelser og praktiske øvelser. De praktiske øvelser består skiftevis af laboratorieøvelser og af foredrag og besøg ved forskningslaboratorier på instituttet.

Bemanding

Teori: Axel Svane
Eksperimentelle øvelser: Ulrik Uggerhøj

Forudsætninger

Gymnasialt A-niveau i fysik og matematik.

Evalueringsform

Bestået/ikke-bestået på grundlag af godkendelse af 5 afleveringsopgaver samt rapport over èn laboratorieøvelse.

Placering

1. kvarter

Omfang

 5 ECTS