Information fra tutorerne

Kære nye studerende

Velkommen til Aarhus Universitet og velkommen til studieportalen og studiestartshjemmesiden.

Her har vi, dine tutorer, samlet de fleste af de råd og informationer, vi som ældre studerende kan give omkring det sociale og faglige miljø, introdagene, studiet generelt osv. Før den rigtige universitetshverdag starter, er der tre introdage, hvor fokus er på at lære universitetet samt dine nye klassekammerater at kende.

Introdagene vil i år ligge:

Onsdag d. 24. august - fredag d. 26. august 2022

I programmet under "studiestart" skulle det gerne fremgå, hvor du skal møde op onsdag d. 24. august. Har du ubesvarede spørgsmål efter at have klikket rundt på denne hjemmeside, er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte os. Du kan ringe til os på 21 95 50 26 eller sende en mail på buret@matfystutor.dk. “Buret” er tutorernes “Kommandocentral”. De ved alt - og resten kan de finde ud af. Skulle der være nogle specielle behov, som vi skal være opmærksomme på under rusdagene, er du meget velkommen til at kontakte Buret pr. mail eller telefon. Telefontiderne er som følger:

Periode Dage Telefontid
10/8 - 23/8 Alle hverdage 10.00-14.00
24/8 - 26/8 Alle dage 07.00-22.00
29/8 - 31/8 Alle dage 07.30-14.00

Du kan også finde os ved indgangen til Matematisk Institut (se her), hvor vi sidder i introdagene samt de første dage i den følgende uge. I introdagene (24/8-26/8) sidder vi også i Babbage-bygningen på Institut for Datalogi.

Vi glæder os meget til at se dig!

Tutorerne

Ordet rus

Måske har du undret dig over ordet rus. Ordet er latin og kan vist bedst oversættes med ”bonderøv”. Ordet stammer fra tidligere tiders universitetsmiljøer, hvor nyankomne førsteårsstuderende blev mobbet og chikaneret af de mere erfarne studerende, og pga. deres manglende universitets-manerer måtte finde sig i at blive mødt med tilråbet RUS!

I dag er sådanne skikke naturligvis gået i glemmebogen, og nye studerende modtages af venlige og kærlige tutorer. En tutor er en ældre studerende, der har valgt at bruge en del af sin tid på at sørge for, at de nye får den blidest mulige start på deres studie.

Men ordet rus bruges altså endnu om en førsteårsstuderende. Da det er latin, udtales det uden stød, så det rimer på ordret bus (køretøj). Det bør altså ikke forveksles med en beruselse (rus udtalt med stød), selvom nye studerende ind imellem kan befinde sig i en sådan. Ordet bøjes også som bus:

                      en rus, russen, flere russer, alle russerne.

Ikke noget med en russer eller lignende; det er en nationalitet.

Introdagene

Hvor og hvornår?

Introdagene foregår i år fra onsdag den 24. til og med fredag den 26. august.

Du starter første dag som rus onsdag d. 24. august og skal møde på universitetet mellem kl. 8.00 og 9.00. Lokationen kan du finde i programmerne, når de offenliggøres i august. Men forvent, at du skal møde et sted på universitetet.

Når du har fundet dit mødested, vil du blive registreret og henvist til dem fra dit hold, der allerede er mødt op. Her vil dine holdtutorer ligeledes være. Der vil være mulighed for en kop te eller kaffe, og ellers er der mulighed for at få fyret godt op under den snak, der altid er, når man møder nye mennesker.

Herefter vil du og holdet få en officiel velkomst fra instituttets side. Derefter er det tid til frokost, og dine tutorer informerer dig om, hvad du ellers kan forvente af de næste par dage samt din kommende tilværelse som studerende. Med både maver og hoveder fyldte er det tid til at få ordentligt styr på hinandens navne med et par navnelege.

Selvom der ikke officielt er planlagt noget festivitas de første par aftener (netop fordi du skal være frisk til sjov og spas næste dag), bruges der af naturlige årsager en masse tid på at lære hinanden at kende. Det er derfor en fornuftig idé at afsætte den første uges tid til udelukkende at blive rystet sammen med dit hold.

Huske-/glemmeliste

I introdagene er nogle ting mere nødvendige end andre. Herunder er en samlet liste, der kan hjælpe dig godt på vej.

Husk

  • Rygsæk/taske.
  • Madpakke - hvis du ikke ønsker at købe mad i kantinerne.
  • Kontanter/penge - til mad eller arrangementer.
  • Tøj efter vejret - der kan forekomme udendørs arrangementer.
  • Computer torsdag.
  • Godt humør.

Glem

  • Dårligt humør.

SØØL

Den første dag i introdagene afsluttes med et arrangement kaldet SØØL, som bliver afholdt af fest- og foredragsforeningen TÅGEKAMMERET. Her samles alle russer og tutorer ved søen i Universitetsparken for at nyde det forhåbentligt gode vejr og lære hinanden bedre at kende. Der er tradition for i denne anledning at nyde en (eller flere) drikkevarer, og der vil muligvis være mulighed for at købe noget let at spise samt at blive hængende til hen på aftenen.

Bogindkøb

Tutorerne sørger for at arrangere fælles bogindkøb i Stakbogladen i løbet af introdagene for de, der er interesserede. Det er både muligt at betale med kort, kontanter og MobilePay.

Vil du forsøge at spare penge, eller kan du bare ikke vente, kan du købe bøgerne brugt af ældre studerende eller på nettet. Men vær opmærksom på, at du får fat i den rigtige udgave! Desuden skal der påregnes fragtomkostninger og leveringstid, så sørg for at være ude i god tid.

ParXafari

Torsdag i introdagene afsluttes med ParXafari. Her kommer du og dit rushold rundt på nogle poster i Universitetsparken, hvor der skal dystes mod nogle af de andre hold i forskellige discipliner. Hvert hold får udleveret et kort over posterne i parken og skal så selv finde rundt, dog med lidt hjælp fra tutorerne. Dette er dagens sidste officielle punkt.

Det vil være en rigtig god ide at medbringe skiftetøj og praktiske sko til ParXafari, da det ikke kan afvises, at man bliver beskidt ved et par af posterne.

Foreningsaften

Hvis I vil fortsætte hyggen efter ParXafari, afholdes der for hver studieretning et arrangement arrangeret af deres respektive studenter-/festforeninger. Dette vil tutorerne og foreningerne fortælle mere om i starten af introdagene.

Undervisning

Som en del af introdagene vil du prøve at være til en rigtig forelæsning. Stoffet vil relatere sig til et af de første kurser på din uddannelse. Dog er det ikke en del af kursets pensum. For nogle vil der også være timer, hvor I på holdet regner og gennemgår små opgaver på tavlen – disse timer kaldes Teoretiske Øvelser og forkortes i daglig tale TØ.

Rusrevy, Fysikshow og Dias

Fredag eftermiddag afsluttes med tre forskellige slags underholdning, inden der skal gøres klar til et selvplanlagt arrangement. 

Rusrevy består af en masse sange og sketches opført af en gruppe tutorer. Der vil være en varierende grad af nørdet humor, interne jokes, en masse sang, ballade og sjove udklædninger.

Fysikshow bliver opført af ældre fysikstuderende og er mere show end fysik. De viser forskellige forsøg, som er underholdende, en smule lærerige og gerne indeholder ild og eksplosioner.

Dias er en præsentation af de forskellige foreninger, som du kan møde på AU.

Rustesammenaften

Fredag aften er der lagt op til fri leg for holdet, og det er noget, I selv skal sørge for at arrangere i introdagene. Meningen med arrangementet er for det første, at I skal prøve at planlægge noget selv uden alt for meget tutorindblanding, og derudover er det en oplagt mulighed for at lære hinanden bedre at kende. Overvej gerne inden rusugen, om du har gode idéer til, hvad I kan lave.

Praktisk information

Hvor skal vi hen, du?

Hvis du ikke allerede kender Aarhus eller universitetet, vil din første udfordring være at finde universitetet. Hvor og hvornår på universitetet du skal møde, er beskrevet under Introdagene. 

Busserne 12, 13, 16, 18, 45 (natbus), 2A og 5A og Letbanen er alle busser, der stopper i nærheden af universitetet. Køreplaner kan du finde på Midttraffiks hjemmeside, og rejseplanen.dk kan også hjælpe dig med at finde vej.

Derudover har AU en app kaldet “AU Find”. Den kan bruges til at finde vej til og fra de forskellige bygninger på universitet.

Her finder du hjælp

I løbet af introdagene er det en god ide at gå til "Buret", der fungerer som tutorernes kommandocentral. Buret er både placeret ved indgangen til Matematisk Institut og i Babbage-bygningen på Datalogi. Burets åbningstider og telefonnumre kan findes under "Information fra tutorerne" længere oppe på siden her.

Når man starter som ny studerende, kan det være vanskeligt at finde de oplysninger, man søger. I Vandrehallen på Matematik finder du Studieservice ST, som kan hjælpe med at svare på spørgsmål om din uddannelse. Datalogi har en lokal studieadministration i IT-byen i Ada-bygningen, kontor 120.

Kantinerne

Frygter du at blive underernæret efter at være flyttet fra mors mad, kan universitetets kantiner blive redningen for dig. Kantinerne tilbyder mad i flere prisklasser. Matematisk Kantine er stor og central, og Fysisk Kantine på syvende etage har en formidabel udsigt. Derudover findes der også en kantine på Institut for Kemi.

I IT-byen, hvor datalogerne og IT'erne har meget af deres undervisning, er der en kantine i Incuba (IT-Huset) og en i Nygaard- bygningen. Alternativt ligger Storcenter Nord lige i nærheden af IT-byen.

Studievejledning

Du kan altid få hjælp hos studievejlederne. På universitetet er studievejlederne ældre studerende, hvilket gør, at de nemmere kan sætte sig ind i dine problemer. Studievejlederne har selvfølgelig tavshedspligt. Du finder studievejlederne på deres kontor i lokale 131 i bygning 1530 ved Vandrehallen.

Læs mere på https://studerende.au.dk/studier/fagportaler/fysik/studievejledning

Studienummer, AU-id og studiekort

Som studerende på AU får du et studienummer, som du skal bruge til bl.a. eksaminer. Udover et studienummer får du også et AU-id, som du skal bruge til at identificere dig i bl.a. IT-systemer. Endelig får du et studiekort, som giver adgang til universitetet uden for almindelige åbningstider. Sammen med dit studiekort fungerer dit studienummer og AU-id som dit ID som studerende.

Dit studienummer og AU-id kan du finde på mitstudie.au.dk, hvor du også bestiller dit studiekort.

Myter om studiestarten

Du har sikkert hørt mange myter om studiestarten på universitetet. Langt de fleste er dog blot det: Myter. Herunder kan du læse om nogle af de mest hårdnakkede myter. Har du nogen spørgsmål, eller er der noget, du er i tvivl om, så spørg endelig en tutor - det er det, vi er her for!

Tutorerne

Du har måske hørt, at tutorerne er ansatte ved universitetet og derfor får penge for at lede dig sikkert igennem studiestarten. Sådan er det ikke på Nat-Tech-fakulteterne; her er tutorerne ældre, frivillige studerende, der har valgt at bruge noget af deres sparsomme fritid på at lede dig sikkert igennem den første tid på universitetet. Vi læser ligesom dig, så derfor ved vi, hvilke problemer, der kan opstå, og har vi ikke en løsning ved hånden, så ved vi, hvem der har. Så hold endelig ikke dine spørgsmål tilbage!

Det er os tutorer, der arrangerer langt de fleste introducerende aktiviteter for dig, bl.a. introdagene i august (altså de tre dage inden den “rigtige” studiestart), rystesammenaktiviteter i weekenden d. 11-13 september og holdets timer. Der er en gruppe tutorer tilknyttet hvert hold nye studerende, og disse tutorer er som regel knyttet til holdet indtil jul.

"Ældre" studerende

På gymnasiet har nogle måske oplevet, at de ældre studerende brugte en del tid på at “byde de nye velkommen” på fantasifulde og ofte ubehagelige måder. Det er bestemt ikke noget, vi benytter os af på universitetet! Generelt er ældre studerende venlige og hjælpsomme – specielt tutorerne! Hvis der er noget, du ikke lige kan finde ud af eller finde i det hele taget, så kan du altid spørge en ældre studerende. Universitetet er et sted, hvor der findes alle mulige forskellige typer, og der er plads til alle. Studerende, gamle såvel som nye, er meget åbne og imødekommende.

Det er ikke uset, at ældre studerende kalder nystartede studerende for “russer”. Hvis du undrer dig over ordet “rus”, så fortvivl ikke: Der er ingen ond mening bag. Du kan læse om ordets oprindelse under punktet "Information fra tutorene". Så hvis vi refererer til dig som rus, skyldes det, at det er noget kortere end “nystartet studerende” – og så er det kærligt ment!

Studieformer

Forelæsninger

En del af undervisningen på universitetet foregår som forelæsninger, hvor du sidder i et auditorium sammen med andre studerende. Underviseren er forsker inden for sit undervisningsfelt, og vedkommende vil gennemgå stoffet, mens du lytter og eventuelt tager noter. Brug det første stykke tid på at finde ud af, hvordan du bedst skriver noter, da det er meget forskelligt, hvad forskellige studerende gør. Det kan ske for alle, at de bliver sat af under forelæsningerne, men en indsats i weekender og læseferier kan indhente meget. De fleste lærebøger er på engelsk, enkelte på dansk, men det vænner man sig hurtigt til.

Du skal være opmærksom på det såkaldte “akademiske kvarter”. Det betyder eksempelvis, at en time starter kl. 12.15, når der står kl. 12 på dit skema. Hver time varer 45 minutter, hvorefter det næste akademiske kvarter fungerer som pause – og så starter næste time igen kvart over. Sådan fortsætter det hele dagen, og der er altså ingen lange pauser indlagt.

Teoretiske Øvelser

Teoretiske Øvelser (TØ) er skemalagte timer med en instruktor, hvor du sammen med dit hold bearbejder forelæsningernes stof med opgaver, øvelser og diskussion. TØ er en vigtig undervisningsform, hvor du sammen med holdkammerater oparbejder den nødvendige viden og forståelse for faget. Det er desuden en god træning i at komme til tavlen og regne opgaver. Instruktoren er oftest en ældre studerende.

Afleveringsopgaver

For at blive indstillet til eksamen kræver de fleste kurser, at man afleverer og får godkendt et vist antal opgaver. Sørg for ikke at komme bagefter! Hvis en afleveringsopgave ikke bliver godkendt, kan den som oftest genafleveres – så selv om man ikke kan finde ud af det hele, kan det godt betale sig at aflevere alligevel.

Afleveringsopgavernes indhold udgør et udemærket, repræsentativt udsnit af, hvad der venter dig i en eventuel skriftlig eksamen, idet de ofte består af tidligere eksamensopgaver. Så selvom man har fået godkendt så mange afleveringsopgaver, som er påkrævet, kan det absolut anbefales at stræbe efter at aflevere alle de stillede opgaver.

Matematisk Laboratorie

I nogle matematikkurser (f.eks. Calculus) er der som supplement til holdtimer med opgaveregning oprettet noget, der kaldes "Matematisk Laboratorie" eller MatLab i kort form, hvilket er skemalagt. Man kan sidde i grupper og regne opgaver sammen, og der er mulighed for at stille spørgsmål til opgaverne til de forelæsere og /eller ph.d.-studerende, som går rundt og hjælper.

Eksamen samt plan over semestrene

På vores fakultet er studieåret inddelt i “semestre”. Hvert semester består af 14 ugers undervisning med efterfølgende eksamensperiode. Efterårssemesteret går fra september til og med januar, og forårssemesetret går fra slut januar til og med juni.

Du kan se undervisningsplanen her: http://studerende.au.dk/studier/fagportaler/fysik/undervisning/

Du skal dog være opmærksom på at se på undervisnings- og eksamensperioden for 2022/23.

Der vil være eksamensperiode to gange om året. Der er forskel på, hvordan kurserne bestås. I kursuskataloget kan du læse, hvad der skal til for at bestå de enkelte kurser: kursuskatalog.au.dk

Eksamensplanen kan du finde her: http://studerende.au.dk/studier/fagportaler/fysik/eksamen/eksamensplaner/

Husk, at du har 3 eksamensforsøg pr. kursus. Dog har du som førsteårsstuderende kun 2 forsøg (dette gælder til du er på 3. semester). Læs mere om dette på https://studerende.au.dk/studier/fagportaler/foersteaarsproeven.

 

Notatteknik

Det er meget forskelligt, hvordan folk arbejder bedst. Nogle noterer alt, hvad forelæseren siger og skriver på tavlen, mens andre nøjes med at lytte. Der kan være både fordele og ulemper: Det kan være svært at følge med i forelæsningen, hvis du skriver hele tiden, men omvendt kan det være svært at huske, hvad der skete for fire tavler siden, hvis du ikke har noget at støtte dig til.

Du kan også følge med i din lærebog, og det er en fordel at se på stoffet hjemmefra. På den måde ved du, hvor de svære passager er, og derfor også hvor du skal være ekstra opmærksom. Til det formål kan det være en fordel at tage noter i bogens marginer.

Hvad der fungerer bedst for dig, finder du ud af efterhånden, og Studenterrådet afholder også af og til kurser i notatteknik, som man frit kan benytte sig af.

Læsegrupper

Mange studerende har glæde af at være med i en læsegruppe. Normalt bliver der dannet læsegrupper i introdagene eller starten af første semester, så alle har en læsegruppe at starte i – prøv at bruge læsegruppen du får tildelt og se, om det fungerer for dig. Andre har det bedst med at arbejde meget på tværs, men det er en rigtig god ide at gøre brug af sine medstuderende. Der er både en udfordring og støtte i at arbejde sammen med andre studerende, da alle har noget at byde ind med.

Holdlokaler

Førsteårsstuderende på fysik deles om tre holdlokaler i alt. I disse lokaler har man en del af sine timer. Lokalerne ligger ved siden af hinanden, så man er tæt på sine medstuderende.

Fysisk lektiecafé

En gang om ugen er der fysisk lektiecafé, der afholdes i holdlokalerne. Der vil være instruktorer til stede fra hvert kursus, så man kan få hjælp til at lave sine opgaver og afleveringer. Tit vil der være kaffe og te, og man kan også lave en kageordning. 

Studieliv

Der er mange sociale arrangementer og foreninger på Aarhus Universitet. Her er en oversigt over nogle af foreningerne og fredagsbarerne.

Foreninger

DSAU

Datalogisk Studenterforening på Aarhus Universitet afholder både faglige og sociale arrangementer for datalogistuderende såvel som interesserede.

Eulers Venner

Forening for de studerende, der ikke får nok matematik i hverdagen. De holder foredrag ca. en gang i måneden om forskellige matematiske emner. Derudover holdes en årlig bobturnening, en cykel- og grilltur, og i ny og næ en studietur.

MADS FØK

De studerende på studieretningerne datalogi, datavidenskab, fysik, IT, matematik, matematik-økonomi og nanoscience har deres eget blad, der hedder MADS FØK. Det består af en bred vifte af indlæg rangerende fra tegneserier og hetzes til litteratur på et højt plan. Du kan selv bidrage med indhold eller holde dig til læsning. MADS FØK udkommer ved starten af hvert kvarter.

TÅGEKAMMERET

TÅGEKAMMERET er en fælles fest- og foredragsforening for datalogi, datavidenskab, fysik, IT, matematik, matematik-økonomi og nanoscience. Det er Danmarks ældste festforening og har en masse traditioner. TÅGEKAMMERET holder møde hver torsdag, hvor alle er velkomne. Derudover afholdes en del arrangementer i løbet af året, bl.a. Rushyg, SØØL, TK-Open, BODYCRASHING og to årlige revyer.

Nanorama

Foreningen for nanoscience-studerende. Udover at arrangere fredagsbarer står de for mange andre arrangementer af relevans for nanoteknologer – både sociale og faglige.

UNF

Ungdommens Naturvidenskabelige Forening (UNF) er en forening, hvis formål er at fremme interessen for naturvidenskab, teknologi og medicin. De afholder en del arrangementer, bl.a. foredrag, science camps og studieture.

MØF

Matematik-økonomernes Festforening holder et par fester om året for alle Mat-Øk’er, hvor man hygger med sit hold og lærer de andre årgange at kende. De holder også deres årlige bowlingtur, sportsdag og kroketturnering. MØF står også for den årlige studietur, som går til KBH i lige år og til udlandet i ulige. Studieturen er for 2. Årgang og opefter. MØFs blad Giffen udkommer fire gange om året.

Sigma

Sigma er  en interesseorganisation, der varetager de studerendes interesser.

Aarhus Universitets-Sport

Sportsklub med tilknytning til universitetet. Her kan du finde studentervenlige priser på en lang række sportsgrene.

Fredagsbarer

Universitetet byder på et væld af fredagsbarer, hvor man kan fejre, at eksamenerne er overståede, varme op til TK-festerne, eller blot puste ud ovenpå en hård uge. De fleste studier har deres egen fredagsbar, men alle er velkomne i alle universitetets fredagsbarer. Virker det for skræmmende at dukke alene op i et lille rum fyldt med store fysikere, så tag din tutor i hånden, og lad høn tage dig med på opdagelse. Af fredagsbarer i umiddelbar nærhed af dig kan nævnes:

Fredagscaféen (Datalogi og IT)

Fredagscaféen (DatBar) holder til i kælderen af Nygaard-bygningen i IT-byen. De tilbyder et stort udvalg af specialøl, cider og billig øl på fad, spil af forskellig art og af og til gratis fadøl sponsoreret af venlige firmaer. Derudover afholdes der mindre events af forskellig karakter. Baren er åben hver fredag året rundt - også når juleaften falder på en fredag.

Fysisk Fredagsbar (Fysik)

Fysisk Fredagsbar (FFB) holder til på 2. sal på Fysik, ud til parkeringspladsen. Den holder åbent fra kl. 16 hver fredag (inklusive de fredage, der falder på andre ugedage f.eks. før helligdage og ferier). FFB tilbyder et udvalg af øl, chips og brætspil.

Kalkulerbar (Matematik, Datavidenskab og Matematik-Økonomi)

Kalkulerbar er fredagsbaren for matematik, datavidenskab og matematik-økonomi. Der er billig øl fra fad, et uoverskueligt stort udvalg af brætspil, og gratis chips indtil lageret er tomt. Kalkulerbar holder til i vandrehallen på Matematik og har åbent hver fredag i undervisningsperioderne. Af og til er der pubquiz, og hvert år afholdes den traditionsrige Eulerbob-turnering.

NANORAMA

Nanosciences festforening, Nanorama, holder til i iNANO-huset på Gustav Wieds Vej. Her afholdes fredagsbar hver fredag og 4 store fester hvert år. Der er forskellige temabarer i løbet af året, og til nanofester er der et stort udvalg af drinks og lækre cocktails, der som regel lokker mange andre end blot nanoteknologer til.

Andre

Udover de fag, der er tilknyttet Mat/Fys-Tutorgruppen, kan man dårligt kaste en sten i Universitetsparken, uden at den rammer en fredagsbar (og derfor bør man holde sig fra at kaste med sten i parken). Derudover findes der også et par stykker på Katrinebjerg. Dine tutorer kan sikkert lokkes til at lave en rundtur.

Relevante links

AUs studieportal

studerende.au.dk, hvor du befinder dig nu, finder du studieportalen for din uddannelse. Her kan du finde stort set alle de informationer, du får brug for i løbet af din studietid, f. eks. undervisningskalenderen, eksamensplaner, dit skema, et kort over universitetets forskellige bygninger. Klik evt. lidt rundt og lær siden her at kende - du vil ganske sikkert få brug for den senere i din studietid.

mitstudie.au.dk

mitstudie.au.dk er en samlet indgang til undervisning, studieinformation og selvbetjening. Her kan du blandt andet tjekke dit skema, læse dine mails, og klikke dig videre til dine kursussider.

Rushjemmeside

Vi (tutorerne) har lavet en hjemmeside kun for dig og dine medrusser: matfystutor.dk/rus.

På hjemmesiden kan du finde nyheder i forbindelse med studiestarten, bogbestillingslister og meget andet.

Hackerwiki

På Hackerwikien: matfystutor.dk/wiki kan du finde relevant information om computere og netværk for vores del af universitetet. Du kan finde udførlig information om, hvordan du bl.a. kan bruge universitetets printere og programmer fra din egen computer. Dine tutorer skal nok hjælpe dig igang.

Andre nyttige links

En række nyttige links i forbindelse med din start på universitetet.

su.dk Her kan du læse og søge om SU.

borger.dk borger.dk er din indgang til det offentlige. På borger.dk finder du information og selvbetjening fra kommuner, regioner og stat. Det er her du kan melde flytning, skifte læge mm.

midttrafik.dk - Trafikselskabet for Midtjylland. Her kan du finde ruteinformation og køreplaner for busserne i Aarhus.

rejseplanen.dk rejseplanen.dk kan hjælpe dig med at finde vej med bus og tog til og fra universitetet.

Historien om Meson

Herunder vil du finde 9 små kapitler om fysikrussen Meson. Hun er, ligesom dig, lige startet på universitetet og er
ved at vænne sig til livet her. Historien vil fortælle dig uformelt og til tider måske lidt overdrevet om livets gang på Science
and Technology. God læselyst!

Kapitel et - Et helt nyt liv

Meson sad ved et bord i fysisk kantine. Hun forstod ikke, hvordan man kunne være så mange mennesker ét sted og alligevel være i stand til at høre en knappenål falde til jorden. De fleste sad og kiggede ned i deres kaffekop. En fyr i en pangfarvet t-shirt, hvorpå der stod TUTOR med store  bogstaver, prøvede at få gang i samtalen. På et tidspunkt begyndte to drenge ved et andet bord ihærdigt at diskutere en serie, der hed Big Bang Theory. Meson kiggede rundt på folk. Hun havde frygtet denne dag i lang tid, selvom det også var spændende, og hun havde set frem til at bruge de næste mange år på fysik. Hun savnede allerede veninderne hjemme i Odense og overvejede, om hun burde have taget et friår mere sammen med dem.

Meson var nervøs, træt og øm i kroppen. Nu måtte hun snart finde et sted at bo, tænkte hun. Det gik ikke at sove på folks sofaer længere, nu hvor hun var blevet studerende på fuld tid. Meson havde kun boet i Aarhus i tre dage, og det var først i dag, hun havde lært at finde fra sin grandonkels lejlighed til universitetet. Den sidste tid var tingene bare gået så hurtigt. Hun var først kommet hjem fra trekkingturen i Vietnam for en måned siden, og siden da var tiden bare gået med at sige farvel til veninderne og nyde de sidste dage i friheden.

I sidste uge havde hun fået tilbudt et lille kollegieværelse i Skødstrup – 18 km nord for Aarhus – men det havde hun sagt nej til. Det var simpelthen for langt væk. Nu gik hun bare og ventede på et bedre tilbud fra kollegiekontoret. Fyren ved siden af hende bad om mere kaffe. Meson skyndte sig at sige, at hun også gerne ville have noget. Han smilede og sagde: “Hej, jeg hedder Mads. Jeg spiller rollespil.” Meson grinede og syntes, at det var lidt mystisk. “Jeg hedder Meson, og jeg holder hamstre”, svarede hun med et smil. Tutoren på den anden side af bordet kiggede op. “Så har du da valgt det helt rigtige studium”. Meson slappede lidt mere af nu, og samtalen kom efterhånden i gang. Det viste sig, at en af de andre piger også havde været i Vietnam i sommer, og Meson var heller ikke den eneste, der ikke havde boet i Jylland hele livet. Måske var de andre bare lige så nervøse som hende.

Kapitel to - “Ikke dårligt, godkendt ;)”

Fjerde Indledende mekanik-forelæsning var netop overstået. Det var ikke det hele, Meson havde forstået, men det var måske bare fordi hun ikke havde fået læst i går aftes. Mads og Meson fulgtes ned til TØ-lokalet. Deres instruktor Johnny, som selv var fysikstuderende på 3. år, stod allerede og ventede. Meson gemte sig allerbagerst i lokalet, for opgaverne havde hun heller ikke rigtig nået at lave. Hun forstod ikke, hvad der blev af hendes tid. Det føltes som om, hun ikke lavede andet end opgaver fra morgen til aften. Johnny kom ned til hende med hendes aflevering – Meson syntes, at der var røde streger over det hele, men alligevel stod der: “Ikke dårligt. Godkendt. ;)” nederst på siden. Meson smilede for sig selv. Han var nu ret sød, ham Johnny.

For Meson føltes det som om, hun var den eneste, som ikke havde lavet opgaver hjemmefra. De næste to timer var folk ved tavlen på skift. Henrik sørgede endda for at komme til tavlen to gange og sørgede for, at Johnny fik noteret begge gange, han var oppe. Johnny roste Henriks overskud og opfordrede andre til at følge hans eksempel. På et tidspunkt spurgte Johnny, om Meson ikke havde lyst til at gennemgå en opgave, men Meson fik fremstammet en undskyldning om, at hun havde glemt sit hæfte derhjemme. Hun var sikker på, at hun rødmede over hele hovedet.

Meson forsøgte ihærdigt at følge med i alt det, der skete på tavlen, men det gik meget hurtigt. Da den sidste opgave var blevet regnet, følte hun sig nærmest forpustet. Og der var kun ti minutter til næste forelæsning! Da hun var på vej ud af døren, kiggede Johnny op og sagde, “Forresten, så ses vi vel i fredagsbaren?” Meson var sikker på, at han havde kigget direkte på hende, mens han sagde det.

Kapitel tre - Kim Bildsøe Lassen og 11-talssystemet

Der var halvmørkt i Fysisk Auditorium. Meson var kommet et par minutter for sent, så hun var listet ind på en af de allerbagerste stolerækker. Nu kunne hun ikke se særlig meget af, hvad der foregik nede ved tavlen. Det hjalp heller ikke, at forelæseren havde glemt at tænde for tavlelyset, og at hans mikrofon af og til gik ud. “. . . og så mangler vi kun femte del af beviset”, mumlede forelæseren. Henrik fra holdet, som sad helt nede foran, rakte hånden op og sagde “Men kunne man ikke også gøre. . . ” og en hel masse mere, som Meson syntes virkede bekendt. Da hun åbnede fysik-bogen, gik det op for hende, at han bare havde læst op. Forelæseren nikkede blot og skyndte sig videre. Meson kunne ikke helt følge med i beviset, så hun sank længere og længere ned i de bløde stole. Foran hende sad en nanoteknolog og tog fjollede personlighedstests på Facebook. Han havde lige fundet ud af, at han og Kim Bildsøe Lassen ville være et perfekt match. Meson kiggede rundt i auditoriet. Det var alligevel noget andet end gymnasiet. Der var mindst 15 meter til loftet alle steder, og hele den forreste væg var dækket af tavler som gradvist blev fyldt med formler. Det var imponerende. Helt nede stod forelæseren og opførte et show for alle de, som gad lytte. Meson måtte huske sig selv på, at det var en rigtig levende person, som stod dernede allerforrest. Man måtte passe på ikke blot at betragte forelæseren som en tilfældig skuespiller i et program i fjernsynet. Hvordan mon det ville være at stå dernede foran så mange mennesker? Ville det mon føles som et personligt nederlag, hvis folk sov? Hun blev revet ud af sit dagdrømmeri “. . . undtagen i meget patriarkalske samfund, hvor mange brugte 11-tals systemet.” En latter bredte sig i auditoriet.

Kapitel fire - Den kinesiske mur og bambusskud

Meson var træt, selvom klokken kun lige havde passeret midnat. Før klokken ni havde en af tutorerne vækket hele sovesalen med grydelåg, og siden da havde de haft et stramt program. De sidste par timer havde de siddet i rundkreds omkring bålet og sunget fra sangbogen.

Meson tænkte tilbage på det sidste døgn – alle havde været i højt humør, da hyttetursbussen kom. De fleste havde mødtes over en cola på uni et par timer før, og en enkelt fra holdet havde overvurderet sin blæres kapacitet og busturens længde. Heldigvis var der en anden, der havde haft en spand med. Fredag aften havde de været på natløb, og hele lørdagen havde de spillet en underlig form for rollespil, som tutorerne kaldte SOL. Og nu sad hun her ved bålet, klædt ud som et stykke af Den Kinesiske Mur; ved siden af hende sad Panamakanalen med Lene inden i. De sang højlydt med på Bubbibjørntemasangen, og nogen havde fundet akkorderne, så Mads kunne spille med på sin guitar. Det kunne faktisk ikke være bedre. Pludselig kom en tutor småløbende ud fra hytten og prikkede en af tutorerne ved bålet på skulderen. De hviskede lidt sammen og skyndte sig så begge to tilbage til hytten. Et par sange senere kom tutorerne tilbage, og Meson fandt ud af, at Clark fra FYS2 havde stukket et bambusskud op i næsen og hældt øl og karry i den varme kakao, hvilket tutorerne fik stoppet, før det gik helt galt. Nu var han vist lagt til at sove. Meson overvejede, om hun også burde få noget søvn, før hun skulle lave morgenmad alt for tidligt næste morgen. Omvendt kunne man jo også synge en enkelt sang mere.

Kapitel fem - Den sidste øl på kortet

De var mødtes hos Mads til aftensmad, og nu sad hele holdet rundt om det store bord i stuen i hans kollektiv. Næsten hele holdet kunne sidde ned. Meson var kommet tidligt og havde hjulpet Mads med at lave mad. Han havde stolt vist hende sit værelse, hvor alle væggene var dækket af skumgummi-våben og en enkelt purpurfarvet troldmandskappe – det havde åbenbart ikke været en joke, da han havde fortalt den første dag, at han gik til rollespil. Meson havde måske virket en smule for interesseret. Mads havde i hvert fald spurgt, om ikke hun ville med en dag. Efter de havde spist, legede nogle af dem fjollede klappelege, mens resten vaskede op. Henne i hjørnet sad Laurits og Ida og flettede fingre – det var vist ikke første gang. Senere gik turen mod Ny Munkegade og fest med TÅGEKAMMERET. De fleste cyklede, men Henrik var kun i stand til at gå meget slingrende støttet af Mads og deres tutor Magnus. Meson stod og vrikkede op ad Naja på dansegulvet, da hun syntes, hun fik et glimt af Johnny oppe i baren. Kort efter sluttede sangen, men da hun kiggede op i baren igen, var Johnny væk. Hun gik forbi scenen, hvor fulde piger var i færd med at overfalde 80’er-kopibandet og kom over til baren. Men her var ikke nogen hun kendte. Hun tog den sidste øl på sit ølkort og tænkte, at hun måske burde købe et nyt med det samme. Hun ledte videre på D0-gangen, hvor alle sofaerne var opbevarede i anledning af festen, men her fandt hun kun Laurits og Ida, der vist lavede mere end bare at flette fingre. Udenfor var der mange mennesker. To dataloger i bar overkrop stod i tæt omfavnelse og sang “Ode til Bacon”. De prøvede ivrigt at få Meson til at synge med, men hendes tanker var helt andre steder, så hun gik videre. Oppe i vandrehallen var der helt mørkt, men hun gik alligevel derind. Det kunne jo være at han var der. Hun snublede næsten op ad trappen til gangen tre etager over Motorvejen. Der var lys i nogle kontorer, men ikke i Johnnys.

Meson sad i den kolde vandrehal og stirrede tomt ud i luften med en efterhånden lunken øl i hånden. Mads og tutor-Sofie kom ind. De havde undret sig over, hvor Meson var, og var gået ud for at lede efter hende. “Vil du ikke med ned og danse?” spurgte Mads. Meson kastede et blik over mod fysik og gik så med Mads. Nu måtte hun hellere få købt det ølkort.

Kapitel seks - Venindesnak

Meson hentede tekanden ude fra fælleskøkkenet. Inde på værelset sad Mads og Laurits på sengen med hver deres calculusbog i skødet. Lige inden de kom, havde Meson fået ryddet gulvet for vasketøj og sat de beskidte kaffekopper ud i køkkenet. Det var sidste weekend inden Calculus-eksamen. Drengene jokede om, at det kun var biologer, der dumpede den eksamen, og Meson lo med, men syntes egentlig ikke, det var særligt sjovt. For en uges tid siden var Lene, som den første fra deres læsegruppe, droppet ud. Hun havde opdaget, at fysikstudiet ikke rigtig var hende, og at hun ville prøve igen næste år ovre på matematik. Det havde for alvor fået Meson til at frygte Calculus. Lene havde altid taget noter og virket, som om hun havde styr på alting, og så havde hun pludselig fortalt de andre, at hun ville starte forfra.

Da Laurits gik på toilet, vendte Mads sig straks mod Meson. “Ved du om de er kærester nu?” Han fnes som en trettenårig teenagepige. Hun smilede og nød fortroligheden med Mads. Hun havde trods alt ikke forventet at have fået en så god ven på studiet allerede, og havde slet ikke forventet at have venindesamtaler med en rollespiller fra Tilst. “Det har da i hvert fald set sådan ud på det sidste. Mon ikke han snart indrømmer det?” svarede hun. I samme øjeblik kom Laurits tilbage. “Hvornår skal vi egentlig begynde at læse op til mekanikeksamen?” spurgte han. Meson sukkede for sig selv. Her havde hun gået og håbet på, at hun kunne komme med sine forældre til Berlin i begyndelsen af evalueringsperioden, men hvis de andre ville læse, måtte hun hellere være med.

Kapitel syv - I love Singapore

Meson, Mads og Laurits sad i Vandrehallen og spiste den kage, som Laurits havde købt hos bageren i Føtex. De havde lige fået godkendt deres tredje Calculus-aflevering og havde nu fået lov til at gå til eksamen. I weekenden havde hun haft besøg af Sanne, hendes bedste veninde fra Odense, og de havde spist brunch på Café Smagløs, hygget, snakket og tøset hele weekenden. Alligevel var det som om, der manglede noget. Meson skulle hjem på juleferie om to uger, og hun havde endnu ikke fået snakket med Johnny. Hun tvivlede på, at hun kunne nyde ferien, hvis ikke hun havde fået fortalt Johnny om sine følelser for ham. Mads foreslog, at de kunne fortsætte festen over en øl et sted nede i byen, og Laurits var straks med på ideen. Meson havde ikke rigtig lyst til at tage nogen steder, så hun kiggede ned i sin bog og undskyldte sig med, at hun skulle læse. Drengene pakkede deres ting og gik ud af Vandrehallen, og Meson forsøgte ihærdigt at få hul på den næste TØ-opgave. Der gik under et minut, og så sad hun og faldt i staver, mens hun tænkte på Johnny. Måske ville det være nemmere at koncentrere sig, hvis hun fik snakket med ham? Hun kunne jo lige se, om han sad oppe på sit kontor. Meson havde ikke lyst til at støde ind i nogen, hun kendte, så hun gik op ad trappen i biblioteket og forsøgte ad den vej at finde op til gangen over Motorvejen, hvor Johnny havde sit kontor. Efter at have gået forvirret rundt i ti minutter befandt hun sig i et laboratorium med døde dyr i glasmontrer og et skelet hængende ned fra loftet, og hun overvejede, hvornår hun var gået forkert. Hun forsøgte at gå tilbage ad den vej, hun var kommet, og pludselig kunne hun lugte frikadellerne fra MatKant. Hun fortsatte gennem vandrehallen med blikket rettet stift ned mod jorden, hørte svagt tutor-Sofie råbe hej, men valgte at overhøre det og fortsatte direkte fremad. Nu skulle det være.

Da hun nærmede sig Johnnys kontor, hørte hun en ukendt kvindestemme fra den anden side af døren. Meson satte farten ned og kunne høre kvinden diskutere et eller andet med Johnny. Pludselig gik døren op, og en solbrændt kvinde iført en “I Love Singapore”-t-shirt gik baglæns ud af kontoret med en stak bøger under armen. “Var det tre eller fire frikadeller, du skulle have?”, spurgte hun ind på kontoret. Meson mistede modet – når hun skulle snakke med Johnny, skulle de i hvert fald ikke forstyrres af nogen. Hun måtte komme igen en anden dag.

Kapitel otte - Sidste afleveringsfrist

Meson lagde røret på og tørrede øjnene. Hendes øre var helt varmt. Med den sidste kleenex tørrede hun tårerne af telefonen. Sanne havde insisteret på, at Meson blev nødt til at få talt ud med Johnny. Der kom ikke noget godt ud af at spekulere mere over det, og det var gået op for Meson, hvor forfærdelig julen ville blive, hvis hun ikke fik talt med ham. Meson overvejede forskellige undskyldninger for at se Johnny. Hun kom i tanke om, at hun ikke havde lavet den sidste aflevering, da hun allerede var indstillet til eksamen. Sidste afleveringsfrist var i dag. Hurtigt fandt hun calculusbogen og fik kradset en besvarelse ned på et stykke papir, som var plettet af hendes tårer. Derefter skiftede hun til sine strammeste cowboybukser og en hvid t-shirt, hun normalt ikke brugte, fordi den var for nedringet. Med jakken over skuldrene sprang hun op på cyklen og skyndte sig mod Johnnys lejlighed.

Da hun endelig nåede frem, var hun forblæst, og hendes fingre var helt blå af kulde. Hun prøvede at få styr på håret, gik op ad trappen til lejligheden og bankede nervøst på. Hun åbnede jakken og forsøgte at finde sit afslappede smil frem.

Efter noget, der føltes som en uendelighed, hørte hun nogen tage i dørhåndtaget. Hjertet bankede i hendes bryst, og hendes aflevering blafrede, fordi hendes hænder rystede. Endelig gik døren op, og Meson så direkte ind i øjnene på den solbrændte kvinde med “I Love Singapore”-t-shirten, denne gang kun iført morgenkåbe. Meson mærkede tårerne presse sig på. Kvinden smilede og spurgte: “Er du en af Johnnys elever?” Meson stod med åben mund og kunne ikke fremstamme et eneste ord. Bag kvinden i døren kunne hun skimte Johnny, kun iført et par stramme boxershorts. Meson nærmest smed afleveringen i armene på kvinden og løb ned ad trappen. Regnen faldt ned i store dråber, som blev blandet med tårer og mascara i ansigtet på Meson. Allerede gennemblødt og forfrossen tog Meson sin cykel og skyndte sig væk.

Kapitel ni - Et nyt fantastisk perspektiv

Meson mærkede varmen fra solens stråler på sit ansigt. Hele holdet sad tæt sammen på Najas terrasse med tæpper, puder og øl. Det var sidst i januar, og Calculuseksamen var lige overstået. Meson havde læst meget op, og det havde betalt sig, for eksamen var gået nemt. Henrik virkede en smule mut. Han plejede ellers at prale af, hvor nemt det hele var.

På trods af alting havde Meson haft en god juleferie. Hun havde nydt at være sammen med familien, men nu var det dejligt at være sammen med holdet igen. Hjemme var det gået op for hende, at hun også havde savnet den hektiske hverdag med fysikken. Den sidste uges tid havde hun næsten ikke skænket Johnny en tanke, og hun havde efterhånden affundet sig med, at han havde en kæreste. Mads rykkede tættere på Meson. Hun lagde sit hoved på hans skulder, og han lagde forsigtigt armen rundt om hende. Hun hviskede, at hun gerne ville med ham til rollespil en dag.