Den første tid på studiet

At studere på universitetet kan være meget anderledes end at gå på en ungdomsuddannelse. På denne side har vi samlet info og gode råd, som kan være med til at gøre overgangen lettere.


Gode råd til dig som ny studerende

Den første tid kan være overvældende og meget vil være anderledes, end du har været vant til. Du kommer til at arbejde med nye studieformer og nyt fagligt stof. Mange af bøgerne er på engelsk, og der vil helt sikkert være mange ting, du ikke forstår med det samme. Samtidig skal du lære en en flok nye mennesker at kende og forholde dig til en masse praktiske ting.

Husk, at der ikke er nogen, der forventer, at du finder ud af det hele fra dag ét! Husk også, at I er mange, der er i samme båd - så der er gode råd og støtte at hente hos dine tutorer og dine medstuderende samt undervisere og studievejledere på studiet.

I starten af dit studieliv kan disse gode råd være værd at have med:

Brug din bagage og brug hinanden: Husk at du aldrig starter fra bunden. Du har altid relevant faglig viden med dig fra dit liv og din tidligere skolegang. Hvis der er noget, du er i tvivl om, sidder en af dine medstuderende sikkert med samme spørgsmål - I er i samme situation, så støt og hjælp hinanden. 

Planlæg din tid og husk at holde fri: Det er et fuldtidsarbejde at studere på universitetet, og det er derfor en rigtig god idé at lægge en tidsplan for, hvornår du skal læse til ugens undervisning, lave afleveringer m.m. Se studiet som et arbejde, hvor du skal møde op, når du har planlagt det - og husk at man også har fri fra arbejdet ind imellem.

Slå koldt vand i blodet: Forvent ikke det store overblik i starten - tingene falder langsomt på plads. Træf derfor ikke forhastede beslutninger om at skifte studie eller melde dig ud, men tal først med studiekammerater, venner, familie og studievejleder. Studievejlederne er der for at hjælpe dig, hvis du bliver i tvivl om, hvorvidt og hvordan du kan komme igennem studiet, så opsøg dem endelig  

Deltag i de faglige og sociale aktiviteter på studiet: Når der er travlt, og materialet er svært at forstå, er det den faglige interesse og det sociale sammenhold, der skal bære dig igennem. Særligt den første tid er hård for mange, og her er det ekstra vigtigt at huske, at tiden som studerende bliver både spændende, givende og sjov - så hæng i.

Du kan også se filmen herunder, hvor studerende og undervisere fortæller om deres første tid på studiet - og du kan høre, hvorfor det er helt normalt, at der også kan følge frustrationer med, når du skal til at lære en masse nyt på universitetet:

01 Den gode studiestart 1 from Media Lab - STLL on Vimeo.

En ekstra hånd til det faglige

AU Studypedia - din startpakke som ny studerende

Du vil sikkert opleve, at dit nye studieliv kræver, at du gentænker nogle af dine vaner fra din ungdomsuddannelse, når det kommer til måden at forberede sig til undervisning på, lave afleveringer, læse op til eksamen og meget andet. Der kan du sikkert finde inspiration på AU Studypedia, som er universitetets samling over gode råd og teknikker til at studere.

Har du særlige udfordringer?

På universitetet sørger SPS, Specialpædagogisk Støtte, for, at du kan uddanne dig på lige fod med andre, selv om du måske har særlige udfordringer - det kan eksempelvis være ordblindhed, ADHD, angst, fysiske handicap eller andet.
Hos SPS kan du få information og vejledning om støtte, og hvis du er i målgruppen for SPS-ordningen, sørger de for, at der bliver søgt om støtteydelser til dig, og at støtten bliver sat i gang.

Særlige vilkår til eksamen

Hvis du har en psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse, så kan du søge om dispensation til at få særlige vilkår til dine eksamener. Hvis du får en dispensation, kan det for eksempel være, at du får ekstra tid til din eksamen eller lov til at bruge særlige hjælpemidler.

Det er vigtigt, at du søger om dispensation så tidligt som muligt - og i god tid inden eksamensperioden, for ellers kan det være, din ansøgning ikke kan nå at blive behandlet.

Du kan læse mere om dispensation til eksamen i menuen under 'Studievejledning > Dispensationer'.

Gode råd og værktøjer til at trives som studerende

styrkditstudieliv.au.dk har en gruppe af AU's studievejledere samlet en masse nyttig viden og gode redskaber til dig, hvis du vil fokusere på planlægning af hverdagen, eksamenslæsning, samarbejde i læsegrupper og meget andet.

Tjekliste

  1. Bestil studiekort via selvbetjeningen på mitstudie.au.dk. Dit studiekort er din identifikation, når du færdes på universitetet og fungerer også som adgangskort. Du kan først få et studiekort, når du er indskrevet som studerende ved AU, og dermed har fået tildelt et personligt studienummer. Læs mere om studiekort og hvordan du bestiller det
  2. Tjek din AU e-mail og sæt din AU-mail op på din computer eller smartphone.
  3. Tjek at du har adgang til det trådløse netværk. Du skal bruge Eduroam som med fordel kan downloades hjemmefra.
  4. Log ind på mitstudie.au.dk - en samlet indgang til undervisning, studieinformation og selvbetjening.
  5. Log ind i dit kursussystem Brightspace. Er du ny studerende kan du først logge ind, når du er indskrevet som studerende ved AU, og du kan først se fag omkring studiestart. 
  6. Du skal som studerende oprettes som bruger på AU Library/Det Kgl. Bibliotek. For at blive oprettet skal du logge ind med dit AU-login her. Læs mere om AU Library.
  7. I løbet af den første uge af studiet skal du købe dine materialer til første semester. Du kan først købe bøger osv., når du har fået en materialeoversigt. Du er altid velkommen til at spørge dine tutorer, hvis du er tvivl om bogindkøb.
  8. Hold dig informeret om reglerne for dit studie. Det er dit eget ansvar at kende de regler og betingelser, der er for dit studie. Du kan læse om dette i din studieordning, som du kan finde i menuen under "Undervisning" og "Studieordninger" på din studieportal. 


Har du brug for hjælp?

Gennem din tid på Aarhus Universitet bliver der med garanti mange ting, du er i tvivl om, og heldigvis er der mange, som du kan søge hjælp hos - måske har du allerede nogle spørgsmål nu, og så er kontakterne herunder de helt rigtige for dig at kende:

Har du spørgsmål til studiestart, så kontakt tutorerne ('Studiestartsdagene > Information fra tutorerne') eller skriv til: 

Har du spørgsmål til studieliv, studievalg og trivsel, kan du se mere under 'Studievejledning' i menuen eller skrive til:

Har du spørgsmål til dit nye studie om f.eks. undervisning, eksamen, dispensationer, merit m.m., kan du skrive til Studieservice.


Følg din nye uddannelse og fakultetet Natural Sciences på...

Udforsk forskellige potentielle jobmuligheder for dig som studerende.