Conservationgenetik

Conservationgenetik

C-modul og PhD-kursus, Forår 2004, 5 ECTS

Målsætning
At give kursusdeltagerne indblik i principper for bevaring af genetisk diversitet i arter og populationer, samt give en introduktion til hvordan molekylære (DNA) teknikker kan give informationer, som kan bruges til praktiske bevaringsforanstaltninger.

Indhold
Genetisk variation er populationers og arters råstof, som er nødvendig for fortsat evolution og tilpasning til ændrede miljøforhold. Conservationgenetik er videnskaben om, hvorledes man bedst bevarer de genetiske ressourcer, der findes i  populationer og arter, og det er et felt i stadig udvikling. Vi vil i faget beskæftige os med emner som indavl og indavlsdepression, effektiv populationsstørrelse, stress og mulighederne for at tilpasse sig ændrede miljøforhold, betydningen af hvordan genetisk variation er fordelt indenfor og imellem populationer, og konsekvenserne af fragmentering af habitater og formindskede populationsstørrelser. Vi vil også komme ind på emner som hybridisering og conservation, genflow fra domesticerede organismer (herunder genetisk modificerede organismer) til vilde artsfæller, og hvorledes genetiske og økologiske informationer kan bruges til at vurdere, hvilke populationer det er særligt vigtigt at bevare (Evolutionary Significant Units). Brugen af DNA-teknikker har givet hidtil usete muligheder for at besvare spørgsmål i forbindelse med conservation, og der vil blive givet en introduktion til og eksempler på dette. 

Form og omfang
2 S/K per uge i  11 uger.

Obligatorisk program
Hele kurset.

Lærebøger
Udleverede artikler

Lærere
Michael M. Hansen og gæsteforelæsere.

Evaluring
Bestået/ikke bestået på grundlag af tilfredsstillende fremmøde og deltagelse i kollokvierne.

Bemærkninger
Maksimalt 25 studerende. Det er en betingelse for at deltage, at man har fulgt og bestået faget Populationsbiologi (eller et tilsvarende fag med samme indhold og på samme niveau).