Hæmoglobin og gas-bindende proteiner.

Hæmoglobin og gas-bindende proteiner.

C-modul, Efterår 2004, 5 ECTS 

Målsætning
At give en indsigt i respiratoriske pigmenternes struktur, funktion og tilpasninger, specielt hos modelproteinet hæmoglobin.

Indhold
Selv om hæmoglobiner – eller deres gener - efter alt at dømme forekommer hos alle organismer herunder archaea, bakterier og planter, er de kendetegnet af fælles strukturelle egenskaber, hvorved de giver enestående muligheder for at udforske evolutionen og adaptation af en enkelt proteintype hos alle levende organismer. Kurset vil fokusere på de struktur/funktionskorrelationer, der underbygger hæmoglobinets rolle i transport, lagring og diffusion af ilt, specielt hos dyregrupper, der lever under ekstreme forhold (iltfattigt vand, høje bjerge, undersøiske vulkaner, mm). Herudover vil der fokuseres på molekylets alternative (og måske oprindelige) funktioner såsom NO-regulering og NO-stofskifte, transport af giftstoffer (som H2S) og varme, dets rolle som iltsensor, samt på dets specialiserede funktioner hos "lavere" organismer. Endvidere gennemgås de allosteriske mekanismer, der er ansvarlige for regulering af blodets iltaffinitet, vævets iltforsyning under dykning, iltoverførsel mellem moderens og fosterets blodkredsløb, arbejdsfordelingen mellem hæmoglobin- og myoglobin-isoformer, interaktioner mellem hæmoglobiner og de røde blodcellers membraner, fordeling af iltbindende egenskaber i subenheder af kæmpe hæmoglobinmolekyler, samt sammenligning med andre iltbindende proteiner såsom hæmocyaniner.

Form og omfang
3 timer introduktion og planlægning, 3 K per uge i 7 uger og 3 timer LØ (demonstrationer). 

Obligatorisk program
Kollokvier/litteraturstudie, laboratorieøvelser.

Forudsætninger
Kurset egner sig bedst til studerende, som har gennemført Dyrefysiologi: Integration af fysiologiske processer (evt. Dyrefysiologi: Muskler, nerver og hormoner) og til dem, som er interesseret i proteinbiokemiske og molekylærbiologiske emner og i at udføre speciale-/Ph.D. studier i disse eller relaterede emner.

Lærebøger
Udleverede original- og oversigtsartikler.

Lærere
Roy E. Weber og Angela Fago

Evaluering
Bestået/ikke bestået på grundlag af registreret fremmøde og aktiv deltagelse i kollokvier og gruppediskussioner.

Bemærkninger
Maksimalt 12 deltagere. Kursus vil også være egnet som Ph.D. kursus.