Planternes Struktur og Økofysiologi

Planternes Struktur og Økofysiologi

A-modul, Efterår, 3 point, 15 ECTS

Målsætning

At give deltagerne en oversigt over de højere planters anatomi og fysiologi med henblik på en forståelse af deres respons på og interaktioner med det omgivende miljø og en forståelse af sammenhængen mellem struktur og funktion og tilpasninger til ydre kår.

Indhold

Anatomien gennemgås med hovedvægt på cellestrukturer og vævskomplekser i opbygningen af rod, stængel og blade. Der vil blive lagt vægt på de almene grundregler for disse planteorganers anatomiske opbygning. Der vil blive gennemgået eksempler på, hvordan økologiske tilpasninger kan afspejles i anatomiske strukturer.

Under økofysiologien gennemgå de basale principper for planters interaktioner med det omgivende miljø, især vedrørende udnyttelsen af ressourcerne (lys, vand, næringssalte og uorganisk kulstof) og de ydre kårs effekt herpå. Planters fyiologiske og strukturelle tilpasninger til miljøet og en optimering af udnyttelsen af de tilgængelige ressourcer vil blive diskuteret og søgt vurderet ved cost-benefit modeller for vækst. Molekylær genetiske og biokemiske aspekter af planters udvikling og interaktion med omgivelserne vil blive gennemgået, med fokus på fotomorfogenese, herunder lysreception, signaloverførsel, og genekspression.

I den eksperimentelle del af kursus gennemgås nogle grundlæggende økofysiologiske metoder. Herefter skal deltagerne planlægge, gennemføre og afrapportere et mindre, eksperimentelt arbejde, hvor økofysiologiske funktioner søges kombineret med anatomisk struktur og biosyntese af relevante makromolekylkomplekser. Projektet vil i videst muligt omfang blive gennemført med baggrund i original litteratur.

Form og omfang

48 F/K, 72 LØ

Obl. program

Hele kurset.

Lærebøger

Oplyses senere

Lærere

Hans Brix, Kirsten Gausing, Tom Vindbæk Madsen, NN

Eksamen

Projektrapport og en mundtlig eksamen. Bedømmelse efter 13-skalaen under medvirken af ekstern censor.