Statistik 1-1

Statistik 1-1

Grundkursus, Efterår, 2 point, 10 ECTS

Indhold

Der præsenteres en lang række statistiske modeller, og der lægges vægt på at vise, at de kan anvendes til at løse faglige problemstillinger. Den første uge i kurset er en introduktion til statistiske programpakke SAS, og den bruges til alle beregningsopgaver i løbet af kurset. For alle de præsenterede statistiske metoder er der eksempler på anvendelser på konkrete talmaterialer, og der henvises til offentligt tilgængelige SAS programmer, der udfører beregninger.

De statistiske modeller bygger på binomialfordelingen, multinomialfordelingen, Poissonfordelingen, den negative binomialfordeling og normalfordelingen. I forbindelse med normalfordelingen gennemgås regressions- og variansanalyse modeller.

Den teoretiske forbindelse mellem de mange forskellige modeller etableres med systematisk anvendelse af likelihood metoden, som sikrer at emnerne fremstår som en helhed og ikke en række løsrevne eksempler og formler uden indbyrdes sammenhæng. Gennemgangen er matematisk præcis. De fleste resultater bevises.

Kurset er efterårssemesteret af Statistik 1, men det udgør et sammenhængende og afrundet hele.

Form og omfang

3F + 2 TØ pr. uge.

Lærere

Preben Blæsild og Jørgen Granfeldt.

Litteratur

Preben Blæsild og Jørgen Granfeldts Statistik for Biologer og Geologer suppleret med noter.

Eksamen

4 timers skriftlig prøve. Bedømmelse efter 13-skalaen under medvirken af ekstern censor.