Hydrologi og hydrogeologi

H Y D R O L O G I OG H Y D R O G E O L O G I

3 point



Målsætning

Faget giver en indføring i strømningsdynamiske grundbegreber og målemetoder samt deres betydning og anvendelse inden for hydrologi og hydrogeologi.

Indhold

a) Hydrodynamiske grundprincipper: Karaktering af strømningsfelter, deres spændings- og energiforhold. Ideale væsker, Newtonske væsker, Reynolds tal samt laminære og turbulente strømninger i laboratorium og natur. Beskrivelse af modstands- og friktionsforhold.

b) Hydrometri og hydrologi: Vandføring, kritisk energi, strømmende og strygende bevægelse samt strømningsforhold ved overløbsbygværker. Vandløbsafstrømning, drænsystemer og interflow. Enhedshydrograf, lineære reservoirer og simple fordampningsmodeller. Afstrømningsforholdene i Danmark. Måleteknik og kalibrering.

c) Hydrogeologi og grundvandshydraulik: Hydrodynamiske strømningsligninger og deres anvendelse på porøse medier. Hydraulisk ledningsevne og transmissivitet. Plan og radiær stationær strømning i lag med spændt vandspejl, lag med lækage samt lag med frit vandspejl. Randbetingelser, superposition og spejlboringer. Sammenhæng mellem overflade og grundvand.

Undervisningsform og omfang

2 f/uge og 2 ø/uge i forårssemestret.

8 timers laboratorieøvelse. En 2-dages ekskursion.

Forudsætninger

1. del

Eksamensform

En skriftlig 4-timers prøve. Bedømmelse efter 13-skalaen under medvirken af censor.