Kvatærgeologi

A K V A R T Æ R G E O L O G I

5 point

Modulet omfatter forelæsninger og øvelser i landskabsanalyse og tolkning på grundlag af topografiske kort og luftbilleder. Forelæsninger over de vigtigste landskabstyper, de formdannende processer, samt de indgående sedimenter. Endvidere forelæsninger og øvelse over råstofforekomster, danske aflejringers geotekniske egenskaber, samt mulighederne for forureningsspredning ved nedsivende vand.

Endelig forelæsninger og øvelser over glacial/kvartær stratigrafi og jordbund. Alle øvelser er overordnet rettet mod demonstrationen af en række centrale analysemetoder, der kan bringes i anvendelse ved løsning af konkrete problemstillinger omkring sedimenterne i kvartære aflejringer.

Målsætning

At udruste deltagerne med viden om de væsentligste metoder til undersøgelse af det kvartære landskabs former og sedimenter, her under evaluering af råstofforekomster, landskabernes sårbarhed samt grundlæggende viden om de processer, der førte til landskabets dannelse.

Undervisningsform og omfang:

1. Feltarbejde med tilhørende introduktion i 5 dage.

2. Landskabsanalyse 2 fø/uge i 1. semester.

3. a) Landskabsdannelse, glacial- og kvartærstratigrafi, b) Jordbund,

c) Hydrologi, d) Råstoffer 2 f/uge i 2. semestre.

4. a) Materialanalyser og b) Råstoffer og Geoteknik 4ø i ca. 1½ semester.

Forudsætninger

1. del.

Ekskursioner

2-dags ekskursion til udvalgte lokaliteter i Jylland. Der søges gennemført en ekskursion til et recent nedisningsområde (juli-august, Hardangerjøkulen eller lign. Godkendelse af rapport giver yderligere 1 studiepoint)

Obl. program

Øvelserne.

Eksamensform

Indgår i bacheloreksamen.