Sedimentologi 3

S E D I M E N T O L O G I 3

4 point

Målsætning

Videregående behandling af udvalgte emner inden for sedimentære processer, aflejringsmiljøer og diagenese. Kurset henvender sig til studerende, der skal have et sedimentologisk speciale, eller har specialeinteresser, hvor sedimenter er centrale.

Indhold

Sedimentologi 3 sammensættes af 2 af de nedenfor beskrevne 3 emneområder. Sedimentologi 3 omfatter desuden et feltkursus og kollokvier over et udvalgt emne, f.eks. glacigene sedimenter.

1. Grovklastiske sedimenter: Emneområdet kan behandle følgende:

analysemetodik til bestemmelse af sandaflejringers mineralogiske sammensætning, sammenhæng mellem mineralogi og textur, mineralogiens afhængighed af oprinsesområde og transportsystemer faciesmodeller og palæogeografiske/palæogeologiske tolkninger belyst ved teoretiske og praktiske eksempler.

2. Kalksedimenter: Kalksedimenter: Den teoretiske del belyser akkumulationen af kalksedimenter på lavvandede submarine platforme og på den indre del af shelfen i tropiske og subtropiske havområder og på den ydre del af shelfen i tropiske til tempererede havområder, samt de faktorer, der har indflydelse på akkumulationen i dybhavet. Endvidere behandles diageneseprocesser, omfattende cementering, neomorfose og trykopløsning i marine-, dybereliggende- og ferskvandsdiagenesemiljøer.

Den praktiske del består i en undersøgelses- og tolkningsmæssig behandling af en prærecent lagserie af kalksedimenter omfattende både klastiske og biogene aflejringer.

3. Lersedimenter: Emneområdet behandler dels praktiske og teoretiske problemer i forbindelse med mineralogiske og kemiske analyser af lerbjergarter, dels de forhold der har betydning for leraflejringers dannelse og omdannelse, herunder blandt andet fysiske-/kemiske faktorers indvirken ved overgang fra kontinentalt til marint miljø.

Undervisningsform og omfang

Hvert emneområde afholdes som teoretiske og praktiske øvelser 4 t/uge i et semester, og afsluttes med en rapport.

Desuden kollokvier 2 t/uge i 2. semester.

Obl. program

Rapport fra 2 emneområder, samt et 10-dages feltkursus. Kollokvier.

Forudsætninger

Sedimentologi 2.

Eksamensform

2 skriftlige 4-timers prøver. Bedømmelse efter 13-skalaen under medvirken af censor.